Kouříte? Pak vás vysoce ohrožuje CHOPN

 Zdraví 
07. ledna 2019 08:27 / Veronika Prášilová
  6
📷
5 fotografií v galerii
Cigaretový dým ohrožuje vás i vaše okolí Shutterstock
Celodenní kašel, dušnost, vykašlávání hlenů a celkové oslabení fyzické kondice. To vše jsou příznaky nemoci, která v posledních letech zažívá po celém světě značný progres. Řeč je o takzvané CHOPN, tedy chronické obstrukční plicní nemoci, kterou ročně onemocní stovky lidí a více než tři tisíce Čechů ročně kvůli ní zemře.

Její nejdůležitější prevencí je přitom jeden zásadní krok: nekouřit. Právě užívání tabákových výrobků je totiž zásadní faktor pro vznik této smrtelné nemoci.

Začíná to nenápadně

V první fázi přitom tato nemoc příliš mnoho lidí nezneklidňuje, protože svými projevy významně připomíná astma. V drtivé většině navíc postihuje kuřáky, kteří její příznaky často bagatelizují a připisují je pouze projevům souvisejícím s kouřením, tedy kašlaní, vykašlávání a občasné dušení se.

Nemocné CHOPN pak postupně přemáhá velká únava, začíná jim promodrávat kůže a dostávají se do stavu, kdy nejsou sami schopni dýchat. Tato nemoc jim totiž doslova začne rozkládat plíce.

O čem CHOPN je 

Chronická obstrukční plicní nemoc je vleklý chronický zánět průdušek a plic. Kvůli jejímu působení, při kterém dochází k rozrušení přepážek plicních sklípků, dochází ke zhoršení průchodnosti dýchacích cest.

Plíce totiž pod vlivem této nemoci ztrácejí svou elasticitu, takže zatímco zdravý člověk dokáže vzduch získaný do plic také všechen vydechnout, lidé s CHOPN tento krok nezvládnou. Přísunem vzduchu se tak začínají paradoxně dusit.

Rizikové faktory

Nejvíce ohroženi takzvaným CHOPNem jsou jedinci, kteří kouří, stejně jako ti, kteří se v těsné blízkosti kuřáků vyskytují. Vznik a zhoršený průběh nemoci totiž nemá na svědomí pouze kouření aktivní, ale také pasivní, tedy vdechování cigaretového kouře nekuřáky. 

Rizikem vzniku této nemoci jsou však ohroženi také ti, kteří dlouhodobě pracují v prašném prostředí, stejně jako lidé, kteří jsou vystaveni pravidelnému působení chemikálií a vdechování jejich výparů. Významný podíl na rozvoji nemoci CHOPN má také dědičnost. Je totiž prokázané, že pokud se v rodině tato nemoc objevila, je velmi pravděpodobný její rozvoj také u dalších potomků.

Zahoďte cigarety

Pokud je u pacienta diagnostikována chronická obstrukční plicní nemoc, první krokem by měla být jeho podpora ve skoncování s kouřením. Na nemoc jako takovou totiž stále neexistují léky, které by ji dokázaly vyléčit.

Existují však prostředky, kterými lze její průběh kompenzovat. Mezi ně patří v prvé řadě právě úprava životního stylu, jehož základem je přestat kouřit. Požívání tabákových výrobků  totiž nemoc nejen způsobuje, ale také výrazně napomáhá k jejímu zhoršování. Jak si při odvykání kouření pomoci s využitím přírodních zdrojů, se můžete inspirovat například v našem článku zde. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin a redukce váhy u obézních pacientů, stejně jako dostatek pohybu k získání lepší fyzické kondice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008