Jde o život, ale lidé to podceňují: Na které léky rozhodně nepít alkohol?

 Zdraví 
31. prosince 2018 08:29 / Jitka Holoubková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Léky s alkoholem mohou silvestrovskou oslavu proměnit v horor Shutterstock
Málokdo si umí představit oslavu konce roku bez alkoholu. Jenže když se sejde Silvestr s epidemií chřipky, virózami a angínami, s migrénou, vysokým tlakem, zánětem žil nebo depresemi? Nechat si zajít chuť? Nebo nad tím mávnout rukou?

Například v informacích u některých antibiotik žádná zmínka o nevhodnosti alkoholu při jejich užívání není. Není to totiž povinností výrobce léku. Co uvede v letáku, je jen na něm. Upozornit na nevhodnost kombinovat lék s alkoholem by měl lékař, který pacientovi lék předepisuje. U léků volně prodejných by to pak měl být lékárník. Je ale třeba se na to přímo zeptat.

Jde o život, ale lidé to podceňují

Někomu by se mohlo zdát, že rozumný člověk, když užívá léky, se alkoholu vyhne. Opak je ale pravdou. I lékaři vědí, jak velké množství lidí kombinuje medikamenty s vínem, pivem nebo dokonce pálenkou. Jedna z babských rad, které jsou ale velmi nebezpečné, je například vzít si při kocovině aspirin či ibuprofen. Přitom tato kombinace může způsobit vážné poškození jater nebo krvácení žaludku.

Lidé na prahu dospělosti nebo naopak staří a slabší, drobní a hubení a také ženy obecně jsou méně odolní. O tom, jak na kocovinu, se dočtete zde. Doslova o život nebo o těžké poškození plodu jde v tomto případě u těhotných žen, zejména v počátečním stádiu těhotenství.

Se kterými léky alkohol rozhodně ne?

Určitě se vyhněte sklence něčeho ostřejšího, pokud užíváte některá antibiotika, léky proti infekci nebo léky, které snižují krevní tuky. Velký pozor si dejte v případě užívání psychofarmak, neurofarmak, antiepileptik nebo léků na uvolnění svalů.

Na večírcích a oslavách také velmi často podceňujeme léčiva s paracetamolem, jako jsou běžně užívaný paralen, panadol nebo coldrex. S alkoholem ale působí tyto léky silně toxicky a doslova nám likvidují jaterní buňky. Hrozit může hepatitida a při troše vytrvalosti i cirhóza jater.

Ve velkém ohrožení ve vztahu k alkoholu jsou pak diabetici, kteří užívají antidiabetika PAD. Prudký pokles krevního cukru může vést k hypoglykemii, mdlobám, pádům, ke zvracení. Když si dá alkohol ten, kdo užívá nitroglycerin, může mu prudce klesnout tlak, mohou přijít mdloby a dokonce i srdeční a mozkové příhoda.

Záludný je diazepam v kombinaci s alkoholem. Může totiž člověka buď totálně utlumit, nebo vyvolat agresi. Závažné problémy způsobí alkohol i těm, kdo užívají cytostatika, léky na žaludeční vředy nebo na hypertenzi.

Funguje to i tak, že některé léky mohou účinek alkoholu zesílit a prodloužit. Například antidepresiva, opiáty, antipsychotika a antialergika. A alkohol zase může prodloužit a zesílit účinek některých léků. Třeba antidiabetik nebo warfarinu, který má za úkol ředit krev. Mnohem nebezpečnější jsou v takovém případě třeba i menší úrazy, při kterých může člověk kvůli silnému účinku léku například vykrvácet. U jiných léků, například u antibiotik, zase alkohol jejich žádoucí účinek vyruší.

Příbalový leták mlčí? Ptejte se lékaře či lékárníka

O nevhodnosti alkoholu a tablety se nedočtete ani v příbalové informaci u populární viagry. Ta má u mužů pomoci k lepší a trvalejší erekci, avšak když k ní přidáte pár skleniček alkoholu, můžete se těšit spíš na bolest hlavy, rýmu, citlivost na světlo nebo srdeční arytmii. Nic moc romantického.

Vedlejší účinky léků podpořených ethanolem jsou například potíže s dýcháním, ochablost svalů nebo ztráta pozornosti. To všechno se zhoršuje ve větším horku a při nedostatku tekutin.

Přesto se najdou léky, u kterých alkohol tolik nevadí. Je ale dobré mít to potvrzeno od lékaře či lékárníka a nevycházet jen z toho, že se o tom v příbalovém letáku nepíše.

Takže v obecnosti – dovolit si jako pacient pod medikací alkohol si můžete opravdu spíš výjimečně, a to ještě ve velmi malém množství. On samotný je totiž pro tělo problematický. Jednak zhoršuje metabolismus tuků, způsobuje závislost a má plno dalších negativních vlivů na organismus. A my přece chceme být v novém roce fit.

Témata: alkohol, léky
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47