Pálí vás občas žáha? Zkuste těchto pár tipů, jak si rychle ulevit

 Zdraví 
25. prosince 2018 15:41 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pálení žáhy může být velmi bolestivé Despositphotos
Nepříjemná pálivá bolest od krku až ke hrudi spojená s bolestí a kyselou pachutí v ústech: takové jsou nejčastější příznaky doprovázející takzvané pálení žáhy. Jedná se o stav, kdy se nečekaně začnou vracet žaludeční kyseliny zpět do jícnu a podráždí jej natolik, že začne bolet až pálit.

Takzvaný reflux se může objevit u každého a příčiny jsou různorodé. Často se tento problém objeví například po snězení smažených pokrmů, při kouření nebo třeba u těhotných žen. Ať už je příčina jakákoliv, je dobré vědět, jak si co nejrychleji pomoci od nepříjemné svíravé bolesti. 

Rady našich babiček

První pomocí je již od dob našich babiček užití takzvané jedlé sody, která pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny. Mírnější variantou, ovšem stejně dobře účinnou, je vypití sklenice studeného mléka. Ovšem ne každý je schopen sklenici tohoto nápoje pozřít, proto je možné jako kvalitní náhražku využít sklenici teplé vody, v níž jsou rozpuštěné dvě až tři lžíce medu.

Ne nadarmo je med využívaný jako lék při různých onemocněních. Také v případě pálení žáhy dokáže podrážděný trávicí trakt doslova pohladit a ulevit od bolesti. Navíc je možné tento koktejl popíjet pravidelně, a to právě jako prevenci pálení žáhy. Účinný je také tehdy, pokud jím nahradíte cukr v čaji nebo dokonce kávě, což se zejména v tomto ročním období může hodit. Jako variantu můžete zvolit také různé medové nápoje, které si můžete připravit podle našich tipů v článku zde.

Zkuste mandle, banány či špenát

Skvělým medikamentem při léčbě a předcházení pálení žáhy je pojídaní mandlí. Takže pokud jste dosud měli z tohoto mlsání výčitky, teď už nemusíte. Je prokázáno, že pokud denně sníte alespoň patnáct kousků těcho plodů, pálení žáhy se vám začne vyhýbat obloukem.

Stejný efekt pak mají také některé druhy čerstvého ovoce či zeleniny. Osvědčily se například banány, meruňky nebo kiwi, ze zeleniny pak především ta listová, tedy například kapusta, hlávkový salát nebo špenát. 

Okamžitá pomoc: žvýkání

No, a pokud potřebujete sáhnout po něčem účinném okamžitě, není nic jednoduššího, než začít žvýkat. Díky žvýkání totiž dochází ke zvýšené produkci slin, které zásadně pomáhají k neutralizaci kyselin v žaludku. Díky tomu nedochází jejich vlivem k draždění jícnu, a tím pádem ani k nepříjemné pálivé bolesti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky