Slepé střevo ovlivňuje naše zdraví víc, než si myslíte

 Zdraví 
16. prosince 2018 08:16 / Bronislava Silná
  5
📷
4 fotografie v galerii
Třes rukou může být příznak Parkinsonovy nemoci - ta může souviset se slepým střevem Pixabay
Většina z nás slepé střevo má a žije docela bez potíží. Někdo s ním má trápení a lékaři ho museli vyoperovat. Co jste ale možná nevěděli, že slepé střevo souvisí i s Parkinsonovou nemocí. Pokud chcete vědět víc, čtěte dál.

Apendix neboli slepé střevo je malý červovitý výběžek, který je pozůstatkem něčeho, co v průběhu vývoje člověka zaniklo. Normálně o něm vůbec nevíme, nepotřebujeme ho a když se zanítí, lékaři ho prostě vyjmou. Nyní ale přišli vědci s poměrně překvapivým poznatkem, který souvisí s Parkinsonovou nemocí.

Dvojitá záhada

Máme tu tedy dvě záhady dohromady. Tou jednou je samotné slepé střevo, o jehož původních funkcích mnoho nevíme. Máme tu ale také zcela překvapivou souvislost s Parkinsonovou nemocí, což je neurologické onemocnění, které má za následek postupnou degeneraci mozkových funkcí.

Ukazuje se, že už dříve popsaná souvislost mezi střevem a nervovým systémem je zřejmě větší, než jsme si doposud mysleli. Výzkum prokázal, že u lidí, kteří mají vyoperované slepé střevo, nastoupila Parkinsonova choroba zhruba o tři roky později než u ostatních, kteří se slepým střevem žili.

Parkinsonova nemoc

Nemoc je způsobena snížením produkce neurotransmiteru dopaminu. Mezi jednotlivými nervovými zakončeními vzruchy nevedou dostatečně a informace se v mozku nešíří správně. Pacient trpí třesem rukou, obtížně chodí, má potíže s vyjadřováním. Někdy úplně zatuhne a není schopen pohybu. Postupně je stále méně a méně pohyblivý a nakonec je upoután na lůžko. Dlužno ale říct, že nemoc probíhá i velmi dlouho a při dobré snaze a spolupráci s lékaři je pacient dlouho v dobrém stavu, může vést velmi naplněný život a rozhodně nemusí při diagnostikování nemoci házet flintu do žita. Více o této nemoci se můžete dozvědět v článku zde.

Slepé střevo

Doposavad lékaři řešili jen jeho zánět, který člověka ohrožuje na životě tím, že při prasknutí zaníceného slepého střeva dochází k přenesení zánětu do dutiny břišní, což vede k následné sepsi, kterou není možné vždy zvládnout.

Odstraňovat slepé střevo preventivně?

Lékaři ale rozhodně nedoporučují, aby lidé chtěli ve strachu před Parkinsonovou nemocí slepé střevo odstranit. Komplikace spojené s operací sice nejsou velké, ale stále existují. Navíc vznik Parkinsonovy choroby je zatím nejasný a působení slepého střeva může být jen jakýmsi vedlejším spouštěčem potíží, rozhodně ne hlavní příčinou.

Celá záležitost tedy bude předmětem dalšího výzkumu a možná přinese zajímavé informace o Parkinsonově nemoci. Zatím pro nás zůstává v platnosti hlavně dojít s bolestí v pravém podbřišku včas k lékaři. To je mnohem důležitější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve