Cévní mozková příhoda: Jak snížit riziko onemocnění?

 Zdraví 
08. prosince 2018 10:22 / Jitka Slavíková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prevence cévní mozkové příhody je přitom prvním krokem, jak se mrtvici vyhnout. Shutterstock
Cévní mozková příhoda, známá také jako mozková mrtvice, představuje vážný a život ohrožující stav. Je častou příčinou úmrtí nebo invalidity, a to zejména ve vyspělých zemích. Úspěšnost léčby záleží především na tom, jak rychle je postiženému podána první pomoc.

Pacient se může zcela uzdravit, ale v některých případech může mrtvice zanechat nevratné následky. Prevence cévní mozkové příhody je přitom prvním krokem, jak se mrtvici vyhnout.

Známých je několik rizikových faktorů, které mohou podnítit rozvoj zmíněného onemocnění. Mezi ty, které ovlivnit neumíme, patří například věk či genetika. Existuje však i řada faktorů, které můžeme změnou životního stylu a péčí o svůj zdravotní stav eliminovat.

Léčba vysokého krevního tlaku

Mezi rizikové faktory cévní mozkové příhody řadíme hypertenzi neboli vysoký krevní tlak. Ideální hodnota tlaku je 120 na 80, přičemž mírné odchylky jsou obvykle zcela v pořádku. Dlouhodobě zvýšený krevní tlak však představuje pro organismus velké riziko a je nutné tento problém řešit. Potřebné je dodržovat lékařem stanovenou léčbu. Vysoký krevní tlak negativně ovlivňuje stav cév a přispívá ke vzniku celé řady vážných zdravotních potíží. Napomáhá vzniku nejen zmiňované mrtvice, ale i infarktu myokardu či aterosklerózy.

Léčba vysokého cholesterolu

Nezbytné je také hlídání hladiny cholesterolu. Nadbytek LDL cholesterolu, čili toho špatného, ​​se ukládá na stěnách cév, což vede ke ztrátě jejich pružnosti a zejména k zúžení až ucpání průtoku. Tento proces přímo podněcuje vznik aterosklerózy. Při tomto onemocnění je v poškozených cévách zúžený průsvit cévy natolik, že je značně omezen průtok krve. Aterosklerózu přitom řadíme mezi nejčastější příčiny cévní mozkové příhody, která vzniká při ucpání cévy a následném nedokrvení mozkové tkáně. Hladinu cholesterolu vám v normě pomůže udržet především zdravá strava.

Vyvážené stravování

Změna špatných stravovacích návyků dokáže příznivě ovlivnit stav celého organismu. U jedinců, kteří již cévní mozkovou příhodu překonali, by přitom měla být prvním krokem prevence před návratem onemocnění. Tělu bychom měli dopřát dostatek bílkovin, zdravých tuků, sacharidů, vitamínů i minerálních látek. Rizikový je zejména dnešní trend stravování, který je charakteristický velmi malým příjmem čerstvé zeleniny a častou konzumací mastných jídel či polotovarů.

Snížit riziko mozkové mrtvice přitom můžete zařazením dostatku zeleniny, ovoce i ryb do jídelníčku. Vhodná strava navíc dokáže člověku pomoci upravit hladinu cholesterolu i krevního tlaku či váhu. I nadváha je totiž rizikovým faktorem cévní mozkové příhody. Mozková mrtvice postihuje i mladé lidi. Jak poznáte, že je nejvyšší čas volat záchranku? Čtěte více.

Eliminace kouření a alkoholu

O škodlivosti kouření asi už vůbec nikdo nepochybuje. Cigarety mohou riziko vzniku cévní mozkové příhody zvýšit 1,5 až 2-násobně. Pokud jedinec přestane kouřit, může trvat i několik let, než se organismus vyčistí a riziko se sníží na úroveň rizika nekuřáků. Kouření přitom nepodporuje pouze vznik mozkové mrtvice, ale také nebezpečných srdečně-cévních onemocnění. Co se týče alkoholu, důležité je vyhýbat se zejména jeho nadměrné konzumaci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod