Proč bychom si měli pravidelně dopřávat kokosový ořech

 Zdraví 
06. prosince 2018 17:11 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kokosový ořech si rozhodně zaslouží naši pozornost Pixabay
Kokosový ořech se nám prioritně spojuje s exotikou a doma si ho tolik nedopřáváme. Je to škoda, neboť tyto plody jsou mimořádně zdraví prospěšné. Zjistili jsme pro vás několik pozoruhodných faktů.

V první řadě je třeba vyzdvihnout, že kokosový ořech je mimořádně bohatý zdroj vlákniny. Na druhé straně však obsahuje vysoký podíl nasycených tuků a ukrývá také vysoký obsah kalorií. Nemluvě o tom, že pád kokosového ořechu na hlavu kolemjdoucí oběti dokáže klidně i usmrtit. V našich zeměpisných šířkách to však pochopitelně nehrozí.

Pokud jsme vás hned takto v úvodu neodradili, čtěte dál, protože o kokosových ořeších jsme toho zjistili mnohem více. I když v poslední době stojí kokosové ořechy hluboko ve stínu populárnějšího kokosového oleje, pozornost si zaslouží i sám ořech.

Proč si dopřávat kokos?

Ačkoliv mluvíme o kokosovém ořechu, ve skutečnosti nejde o ořech, ale o druh ovoce. Jde o dutý plod takzvaného kokosovníku obecného, ​​s hnědou tvrdou skořápkou, bílou dužinou a vodou, připomínající zředěné mléko. Tento strom, o kterém se mimochodem říká, že obsahuje vše, potřebné k životu, začíná rodit až po sedmi letech. 

Jak je to s kaloriemi

V úvodu jsme nastínili poměrně vysoký obsah kalorií v kokosovém ořechu. Ve sto gramech kokosové dřeně se nachází okolo 350 kilokalorií. A čím starší plod, tím kalorie stoupají. Na druhé straně však obsahuje i opravdu hodně vlákniny. Kokosová voda, ukrývající se uvnitř ořechu, je zase bohatá na draslík a jiné minerály, v neposlední řadě také na vitamín B a C. V této souvislosti je třeba zmínit, že kokosová voda a kokosové mléko není vůbec totéž, přestože se často zaměňují. Kokosové mléko je až druhotný produkt, který se vyrábí z dužiny kokosu. 

Jak kokos konzumovat

Kokosový ořech, konkrétně tedy jeho dužina, je poměrně lehce stravitelná a to navzdory vysokému obsahu nasycených tuků. Může se jíst syrová, rovnou po vyloupání ze skořápky, případně se dá nastrouhat a usušit (z obchodu známe jako strouhaný kokos). Použití kokosového ořechu se meze nekladou. Hodí se do ovocného salátu, jogurtu, ale i při pečení či dokonce vaření, zejména orientálních jídel.

Jak vybrat správný kokos

Průměrně velký kokosový ořech má přibližně 25 cm a váhu od dvou do tří kilogramů. Když si budete vybírat kokosový ořech v běžném obchodě, myslete na to, aby neměl poškozenou slupku a také platí, že čím je kokosový ořech bělejší, tím je chutnější a stravitelnější. S ořechem jemně zatřepte, abyste zjistili, zda obsahuje vodu. Pokud ne, ani ho nekupujte. O tom, co všechno dokáže kokos s naším tělem, jsme psali před časem.

Pro koho je vhodný

K nám se kokos dováží převážně z Filipín, Brazílie a Indonésie. Po této plodině by měli sahat především sportovci, kterým kokosová voda doplní potřebný draslík, ale také lidé s trávicími problémy, kterým kokos zase poslouží jako lehce stravitelná zdravá pochoutka. Ženy, které dbají o svou krásu, si zase z kokosového ořechu - dřeně nebo vody, mohou vyrobit domácí kosmetiku, například výživné tělové mléko nebo masku na vlasy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve