Upečte letos tradiční cukroví ze zdravých surovin

 Zdraví 
05. prosince 2018 13:00 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cukroví může být zdravé, jde jen o to použít ty správné suroviny Pexels
Klasické vánoční cukroví je pro naše tělo doslova časovanou bombou. Sladkosti nabité moukou, cukrem a tukem organismu rozhodně neprospějí. Navíc k naší nelibosti přidávají i kilogramy navíc. Přitom mlsat lze i zdravě. A třeba i bez pečení.

Jestli jste se navíc rozhodli, že letos přes svátky rozhodně nepřiberete, měli byste o surovinách do cukroví opravdu hodně uvažovat. Navíc, když zvolíte ty správné, můžete si pak dát bez výčitek, co hrdlo ráčí.

Zdravý základ

Zkuste se vyhnout obyčejné bílé mouce, která pro nás není vůbec zdravá. Nahraďte ji raději moukou celozrnnou či jinou, třeba i bezlepkovou. Pro sladké pečení se skvěle hodí ječná mouka, jež je zdrojem bílkovin, zdravých tuků, sacharidů i vlákniny. Obsahuje spoustu vitaminů skupiny B, zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru i cholesterolu. Působí protizánětlivě. Špaldová mouka má během vánočního pečení tu výhodu, že její chuť je lehce oříšková, tedy se hodí do všech těst, kde patří ořechy. Neobsahuje cholesterol, je dobře stravitelná a má obrovské množství vitaminů skupiny B.

Pohanková mouka je bezlepková, což ocení lidé citliví na lepek. Obsahuje spoustu vitaminů i minerálních látek. A rovněž rutin, který blahodárně působí na cévy a žíly. Pečivo i cukroví z ní je křehké. Celiaci však ocení i bezlepkovou mouku rýžovou, jáhelnou, kukuřičnou, amarantovou, dokonce i hrachovou či ovesnou. A vyzkoušet můžete i mouku žitnou. Do cukroví se příliš nepoužívá, je vhodná spíše do chleba a do slaného pečiva. Ovšem například perníčky z ní jsou nepřekonatelné. Žito ovlivňuje pozitivně imunitní a oběhový systém, pročišťuje tělo a reguluje zažívání.

Optimální slazení

Místo bílého cukru zvolte raději přírodní třtinový. Ten má jantarově zlatou barvu a vyrábí se jen krystalizací čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a přísad. Má typickou karamelovou chuť a vůni po ovoci a medu. Sáhnout však můžete i po datlovém nebo švestkovém sirupu. Hodí se i melasa, javorový sirup, ječmenný slad nebo med.

Ideální tuk

Cukroví bývá doslova nadopováno nezdravými tuky. Ty mohou přímo vést ke zvýšené tvorbě cholesterolu, zvyšují riziko ukládání tuku v těle a rovněž zvyšují šance získat srdečně-cévní onemocnění. Jasnou volbou by proto měly být nenasycené tuky. Ty se vyskytují zejména v rostlinných olejích.

Kakao a čokoláda

Preferovat bychom měli skutečně kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa. Pokud tuto čokoládu potřebujeme rozředit, pak tak můžeme učinit s kokosovým olejem či kakaovým máslem, případně ještě mlékem či rostlinným mlékem. Pokud se však chceme kakau vyhnout úplně, pak můžeme použít přírodní náhražku – karob. Jde vlastně o lusky rohovníku obecného. Ty se následně pomelou na prášek podobný kakau. Karob je rozhodně zdravější variantou kakaa a čokolády, obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu.

Ořechy

Jsou kalorické, obsahují spoustu tuku, ale – jsou zdravé. Mají spoustu bílkovin, vlákniny a dalších cenných látek. Jsou také silným antioxidantem, který likviduje volné radikály a zabraňuje negativnímu ovlivňování zdravých buněk. Pravidelná konzumace ořechů (alespoň 2x týdně malou hrst) je schopna pomoci léčit zánět cév, ozdravovat kardiovaskulární systém, udržovat tělo ve zdraví, předcházet cukrovce II. typu i bojovat se záněty všeho druhu. Do zdravého vánočního cukroví jednoznačně patří.

Sušené ovoce

Sířeným druhům se rovnou vyhněte obloukem. Pokud potřebujete sušené ovoce koupit, pak preferujte jedině nesířené. Sířením si ovoce zachovává původní barvu ovoce a zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. Nejlepší variantou je však doma nasušené. A pochopitelně volíme i nepřislazované. A třeba takové sušené brusinky jsou i cenným přírodním antibiotikem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod