Pokud chcete zhubnout nějaké to kilo, zařaďte potraviny, které vám sníží chuť na jídlo

 Zdraví 
06. března 2020 08:26 / Blanka Štiková
  1
📷
8 fotografií v galerii
Víte, které potraviny vás zaplní na delší dobu?  Depositphotos
Každý to jistě znáte. Zrovna se během chmurného zimního dne nudíte, a tak vás popadne mlsná a vy dokážete spořádat všechno, na co narazíte. Jako byste neustále pociťovali hlad. Pokud však chcete těmto nájezdům učinit přítrž, a navíc zhubnout nějaké to kilo, mohou vám pomoci následující potraviny.

Naštěstí totiž existují zdravé a doslova zázračné pochoutky, které umí snížit chuť k jídlu. Patří mezi ně i ty, které dobře znáte. A které že to jsou?

Potraviny proti hladu

Které potraviny vás zaplní na delší dobu? Patří mezi ně například avokádo, bílý jogurt, čočka, hořká čokoláda, chilli papričky, jablka, mořské ryby, ořechy, ovesné vločky, sladké brambory, skořice, špenát, tofu, vejce, wasabi či zázvor.

Proti chuti k jídlu můžete vyzkoušet například avokádo, které je považováno za superpotravinu. Nejen, že je avokádo bohatým zdrojem minerálních látek, tedy draslíku, mědi, magnezia, fosforu a mnoha vitaminů, ale také jde o skvělý zdroj esenciálních mastných kyselin. A díky přítomnosti kyseliny olejové se navíc budete po snědení tohoto ovoce cítit plní.

Dalším pomocníkem proti hladu je obyčejný bílý jogurt, který dokáže zasytit na dlouhou dobu. Mimo jiné ale také pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Zdravější variantou je však vždy klasický plnotučný bílý jogurt oproti tomu nízkotučnému.

Pak je tu také čočka, která vás rovněž dokáže zasytit na delší dobu, k tomu je navíc významným zdrojem rostlinných bílkovin, vitaminů B1 a B6 i sacharidů.

Věděli jste, že hořká chuť v hořké čokoládě snižuje chuť k jídlu? Kyselina stearová v hořké čokoládě totiž způsobuje zpomalení trávení, proto se budete cítit plnější. A výhodou je, že vám postačí jen pár kostiček. Nejlepší volbou je ta čokoláda, která má alespoň 70 % kakaa.

Další užitečnou potravinou jsou chia semínka obsahující velké množství vitaminů, minerálů, vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Mimo jiné vám ale postačí jen hrst chia semínek k tomu, abyste se cítili zasycení. Chia semínka si můžete nasypat například do jogurtu či do vloček.

Věděli jste, že vám pravidelná konzumace chilli papriček může pomoci zhubnout? Může za to látka kapsaicin, která tvoří jejich pálivou složku. Chilli papričky navíc také snižují chuť k jídlu.

Také jablka pomáhají potlačit hlad, a to díky rozpustné vláknině a pektinu. Navíc jablka jsou velice zdravá, neboť obsahují vitamin C a řadu antioxidantů.

Konzumace mořských ryb je pro vaše zdraví bezesporu vysoce prospěšná, a to hlavně díky velkému množství bílkovin a omega-3 mastných kyselin. A právě tato kombinace vás dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Tušili jste, že také všechny ořechy zmírňují hlad? Mimo to ořechy obsahují velké množství mononenasycených tuků, které jsou zdravé pro vaše tělo i srdce.

Bylo prokázáno, že pokud budete snídat ovesné vločky, pak se budete cítit delší dobu sytí. Dokonce prý pak během oběda sníte o 31 % méně kalorií než ti jedinci, kteří snídali například pečivo s máslem.

Sladké brambory podle tvrzení vědců obsahují speciální typ škrobu odolávající zažívacím enzymům. Z toho důvodu prý zůstanou déle v žaludku a vás tak na déle zasytí.

Dále můžete zkusit skořici, která pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a to napomůže kontrolovat vaše chutě.

Také se špenátem nešlápnete vedle, pokud si ho budete dopřávat častěji, tak se vám sníží pocit hladu. Špenát totiž obsahuje hormon leptin, jenž upravuje látkovou výměnu a kontroluje pocit hladu.

Pak je tu také tofu, které není jen rostlinným zdrojem bílkovin, ale umí rovněž potlačit chuť k jídlu. Podle studie vám taktéž dopomůže k pocitu plnosti konzumace jednoho či dvou vajec ke snídani.

Věděli jste, že wasabi, které znáte hlavně díky sushi, potlačuje chuť k jídlu, a navíc je přirozeně protizánětlivé? A jako poslední je tu zázvor. Pokud denně spořádáte zázvor, pomůže vám s hubnutím. Kořen zázvoru totiž podporuje látkovou výměnu a potlačíte tak i svůj hlad.

Je jen na vás, zda vyzkoušíte některou z těchto potravin, ale s žádnou z nich jistě nešlápnete vedle. Třeba navíc pocítíte jejich účinek sami. Dále čtěte: Dovolená má na délku života možná větší vliv než zdravý životní styl, tvrdí vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47