První pomoc při popáleninách: Jak rozpoznat jednotlivé stupně a jak je ošetřit?

 Zdraví 
31. ledna 2019 18:40 / Bronislava Silná
  0
📷
10 fotografií v galerii
Oheň, olej a rozpálená kamna jsou častou příčinou popálenin v domácnosti Shutterstock
Je to právě zimní období, kdy jsou v provozu všelijaká kamna a krby a hrozí větší riziko popálenin v domácnosti. Jak správně pomoci a co všechno můžeme zvládnout doma a kdy je naopak třeba jít k lékaři? Máme důležité informace.

Důležité je se hned v první fázi zorientovat v tom, co se stalo. Podstatné je, jak intenzivní bylo popálení a jakého je rozsahu. A pak je samozřejmě třeba znát správný postup pomoci.

Stupeň popálení

Rozlišujeme čtyři stupně popálení. První stupeň se projevuje zarudnutím, otokem a bolestí. Obyčejně se po několika dnech všechno vrátí do původního stavu. Popáleniny druhého stupně mají dva podtypy. První se projevuje ztrátou pokožky. Druhý má poškozenou i škáru. V prvním případě se tvoří puchýře, ve druhém zbývá už jen cihlově červená plocha. Popáleniny třetího stupně téměř nebolí a jsou bělavé. Při popáleninách čtvrtého stupně jsou zasaženy šlachy, svaly a někdy i kosti. Ilustrace jednotlivých stupňů popálenin naleznete ve fotogalerii.

Co lze zvládnout doma

Doma můžete zvládnout popáleniny prvního stupně a lehčí variantu druhého stupně. Zasažené místo ale nesmí překročit plochu pěti procent celého těla. Jakmile jde o popáleniny větší nebo hlubší, je třeba navštívit lékaře.

První pomoc u lehčích popálenin

Je třeba postižené místo chladit vodou. Doporučuje se chladit minimálně deset minut, ale klidně i déle. Ostražitost při chlazení je třeba mít u dětí, kde se doba zkracuje na maximálně dvě minuty a u docela malých dětí nechladíme vůbec, protože nemají ještě vyvinutý termoregulační systém a mohlo by dojít k jejich podchlazení. Po ochlazení by se měla dostavit úleva od bolesti. Následně je třeba lehkou popáleninu dezinfikovat a následně překrýt vhodnou náplastí nebo obvazem, který má speciální vrstvu na popáleniny. Příslušný výrobek vám prodají v lékárně.

Jak na jizvy

Protože popáleniny poškozují povrch našeho těla, může dojít ke vzniku různých jizev. Proto je třeba po zahojení popáleniny začít aplikovat přípravky, které napomáhají tvorbě epitelu. Konkrétní přípravky dostanete v lékárně. Jsou obvykle na bázi dexpanthenolu či heřmánku. Přípravky nejsou hrazeny pojišťovnami. Můžete použít i některé domácí přípravky, jako je třeba měsíčková mast, heřmánek, med či aloe. Více informací o boji s jizvami najdete v článku zde.

Když se popálenina nehojí

Lehčí popálenina by měla být nejpozději do týdne zahojená. Jestliže se hojení vleče, půjde patrně o vážnější poškození a musíte vyhledat lékaře. Vážnější postižení hrozí i u malých popálenin od oleje. Ten totiž proniká do větší hloubky. V tom případě raději navštivte lékaře okamžitě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47