Bojíte se, že chytnete chřipku? Máme několik doporučení, jak se jí můžete vyhnout

 Zdraví 
30. ledna 2019 06:51 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nepříjemná chřipka nad námi nemusí vítězit Pixabay
Chřipka je virové onemocnění. Nezabírají na ni antibiotika a léčba se soustředí jen na příznaky. Pro zdravé jedince není obvykle nebezpečná, ale lidé s oslabenou imunitou mohou chřipce podlehnout. Také v některých případech může zanechat následky.

Právě jsme na pokraji epidemie chřipky. Jde o běžné, ale nebezpečné onemocnění. Máme několik doporučení, jak vše přežít.

Očkování

Významným pomocníkem v boji proti chřipce je očkování. Má dvojí účinek. Jednak chrání očkovaného člověka, ale chrání také osoby v jeho okolí. Očkování je určeno především lidem starším a oslabeným, ale může se nechat očkovat po zaplacení vakcíny kdokoliv. Očkování zahrnuje očekávaný kmen chřipky. I když by se nakonec rozšířil kmen jiný, průběh chřipky bývá alespoň mírnější.

Posílení imunity

Významným způsobem, jak neonemocnět, je mít tak silnou imunitu, že si na vás virus chřipky netroufne. Toho lze dosáhnout jednak zdravým životním stylem, vyváženou stravou, která zahrnuje dostatek vitaminů, a také pravidelným otužováním a sportováním. Samozřejmostí je vyvarovat se stresům a dalším nepříjemným situacím. Pro dobrou imunitu je také třeba mít dostatek spánku. O otužování si můžete více přečíst zde.

Hygiena

Ačkoliv se chřipka šíří ve značné míře i kapénkovou infekcí, přece stojí za to se v období chřipkových epidemií soustředit ve zvýšené míře na hygienu. Pravidelné mytí rukou je tedy nejlepším způsobem, jak omezit přístup infekce do našeho organismu.

Jak poznáme chřipku

Chřipka je charakteristická prudkým nástupem obtíží a rychle vzrůstající teplotou, která brzy dostává charakter horečky a atakuje i velmi vysoké hodnoty. To je právě to, co hodně ohrožuje oslabené pacienty. Dostaví se bolest svalů, očí, hlavy. Přidává se rýma, která ale nikdy není hustá, ale spíš vodová. Za to ovšem velmi urputná.

Jak léčit

Obvyklý postup spočívá v klidu na lůžku, dodávání tekutin, vitaminu C a vhodných léků na snižování horečky. Nepřekračujeme doporučené dávkování a v případě nejasností se poradíme s lékařem. Uvažte, zda je vždy vhodné chodit k lékaři. Šíříte tak infekci dál. Ostatně nemocný chřipkou je obvykle ve stavu, kdy na návštěvu lékaře nemá ani pomyšlení. Nemoc trvá obvykle týden.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod