Histaminová intolerance trápí především ženy středního věku. Jaké jsou její příznaky?

 Zdraví 
29. ledna 2019 13:54 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nemoc postihuje 2 až 3 % populace, nejčastěji ženy Depositphotos
Intolerance na lepek či laktózu ještě donedávna nebyla tolik známá. A stejně tomu bylo i v případě histaminové intolerance. Také ta totiž dokáže člověku pěkně znepříjemnit život. Podle průzkumů jí trpí 2 až 3 % populace, převážně žen středního věku. Nicméně ve skutečnosti může být toto číslo ještě mnohem vyšší.

Míváte často bolesti břicha, migrény, trpíte nespavostí, únavou nebo se vám najednou objevila vyrážka? Možná trpíte histaminovou intolerancí. Ještě jste o ní neslyšeli?

Tělo histamin potřebuje

Histamin je v malé míře pro lidský organismus nezbytný, neboť zajišťuje správné fungování mnoha pochodů v lidském těle, např. v nervové soustavě či kardiovaskulárním systému. Pokud jej má tělo nadbytek, pak nepomáhá, ale škodí. Histamin si umí tělo jednak vyrobit samo, ale stejně tak jej přijímá z rostlinné i živočišné potravy. Většina lidí po konzumaci potravin bohatých na histamin nemá žádné potíže. Tedy v tom případě, pokud mají dostatečně vysokou hladinu enzymu DAO. V momentě, kdy je tomu naopak, dochází uvnitř těla k tzv. „histaminové bombě“, což způsobuje zdravotní problémy.

Časté bolesti břicha i migrény

Příznaků toho, že trpíte histaminovou intolerancí, bývá celá řada. Největší z nich je však břišní diskomfort, který spočívá v dušnosti, nadýmání, bolestech až křečmi v břiše, průjmech nebo zácpě. Velmi často bývá toto onemocnění provázeno bolesmi hlavy až migrénou, závratěmi, poruchami spánku, únavou. Nezřídka se objeví potíže s dýcháním (otoky nosní sliznice, voda z nosu, kýchání, arytmie) a změny krevního tlaku. Na těle také mohou vyskočit různé typy vyrážek, ať už kopřivka, ekzém apod.

Potraviny, léky i stres

Jak již bylo zmíněno, příčinou těchto problémů je hromadění histaminu v těle, a to formou potravin nebo některých léčiv (např. antibiotika, analgetika, antidepresiva, antikoncepce aj.). Doslova vyvolávačem nadprodukce histaminu v těle je rovněž nadměrný stres. To, zda trpíte histaminovou intolerancí, zjistí alergolog na základě příznaků a odběrů krve. Únava, dehydratace, špatné držení těla. Bolest hlavy má různé příčiny, které čato přehlížíme.

Zkoušet a zase zkoušet

Nepříjemnou zprávou je, že potravin, které obsahují vysoké procento histaminu, je celá řada. Obecně vzato jde o potraviny, které jsou fermentované, kvašené, konzervované a ty, které mají postupné zrání či obsahují umělá barviva, sladidla, konzervanty, stabilizátory a jiné. Jmenovitě jde o zrající sýry, uzeniny, alkohol, sladkosti a slané snacky, umělé šťávy, sycené vody a konzervované potraviny (tuňák, okurky atd.), také některé druhy masa. Histamin se objevuje i v zelenině a ovoci. U zeleniny jsou nejrizikovější rajčata, špenát či baklažán. U ovoce hodně záleží na jeho zralosti. Čím je zralejší, tím škodlivější. Nicméně vždy záleží na každém jedinci. To, co jednomu sedí, druhému neopak nemusí. Zde je potřeba zkoušet.

Zapomeňte na ohřívané jídlo

Kromě vynechání nevhodných potravin je nejdůležitějším pravidlem konzumovat co nejčerstvější potraviny. Jejich skladováním se totiž zvyšuje množství histaminu. Tato zásada platí také u vařeného jídla. Zde platí zákaz jeho uchovávání a opětovného ohřívání. Samozřejmě by součástí diety měla být co největší pohoda a klid.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít