Účinky kofeinu na naše tělo: Co s námi dělá pravidelná konzumace kávy?

 Zdraví 
18. března 2019 09:43 / Gabriela Simenonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Co s naším tělem udělá pořádný šálek kávy? Shutterstock
Kávu pije většina z nás pravidelně. Některým postačí jeden šálek denně, jiní vypijí šálků několik. Obecně se tvrdí, že doporučená a bezpečná dávka mleté zrnkové kávy je 10 až 35 gramů denně.

Doporučované množství kofeinu je 2 až 2 a půl miligramu na kilogram tělesné hmotnosti. Nedoporučuje se překračovat hranici 300 miligramů denně.

Příznivé účinky kofeinu

  • Kofein zlepšuje myšlení i koordinaci.
  • Jeho vlivem dochází k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tělo reaguje mírným a přechodným zvýšením krevního tlaku a rychlejší srdeční frekvencí, zvýšenou sekrecí žaludeční kyseliny, a tedy i celkovým zrychlením metabolismu.
  • Konzumace kávy v přiměřeném množství působí příznivě na psychiku, zlepšuje soustředěnost, jakož i celkovou tělesnou a duševní výkonnost.
  • Kofein zlepšuje náladu a pocit duševní pohody.
  • Dokáže zmírnit a někdy i odstranit bolesti hlavy. 

Zmírňuje astma

Kofein má příznivý účinek na průduškové astma. Výsledky několika studií potvrdily, že snižuje riziko vzniku onemocnění. Tento účinek je závislý na dávce kofeinu. Několik studií uvádí mírné zlepšení funkce dýchacích cest u lidí s astmatem do čtyř hodin po konzumaci kávy.

Má protirakovinný účinek

Káva obsahuje více antioxidantů než zelený čaj a některé druhy ovoce. Mezi látky s nejbohatším antioxidačním potenciálem patří polyfenoly. Existují objektivní údaje o tom, že káva může dodávat organismu až 70 procent antioxidantů přijímaných v potravě, a tím chránit kardiovaskulární systém a potlačovat vznik rakoviny, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Antioxidační potenciál zelené kávy se pražením zvyšuje.

Chrání před cukrovkou

Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu až o pětinu. Zjistila to nizozemská studie na 17 tisících respondentů ve věku 30 až 60 let. Příznivý účinek je přitom vcelku překvapivě pozorován u kofeinové i bezkofeinové kávy. Možné mechanismy účinku kávy na metabolismus cukru a inzulínu jsou stále předmětem studia.

Pomáhá při zácpě

Některým lidem pití ranní kávy zajišťuje "pravidelný toaletní rytmus". Bez ní by trpěli zácpou. Kofein zrychluje peristaltiku. Naopak, konzumace kávy může zhoršit stav lidem s diagnózou syndromu dráždivého střeva, u kterých může vyvolat průjmy. 

Nežádoucí účinky kofeinu

Nepřiměřený příjem kofeinu může způsobit nervozitu, neklid, nesoustředěnost a zhoršení jemné motoriky.

Odvodňuje

I když má káva mírně močopudné účinky, podle výsledků odborných studií přiměřená konzumace kávy výrazně neovlivňuje hladinu tekutin v těle. Jeden šálek kávy nemá větší močopudný účinek než stejné množství vody. Jinak je to však v případě přehnané konzumace kávy. Ta se negativně se projevuje vylučováním minerálů, které tělo potřebuje, a také celkovým odvodněním. Ke kávě se proto doporučuje pít středně velká sklenice vody.

Škodí srdci a zvedá tlak

Kofein může dočasně zvedat hladinu krevního tlaku a srdeční frekvenci. Platí to však zejména pro lidi, kteří pijí kávu jen občas. U pravidelných konzumentů k takovým účinkům zpravidla nedochází. Příjem nadměrného množství kofeinu může vyvolat bušení srdce nebo vzestup krevního tlaku u hypertoniků. Přiměřené dávky však nepředstavují riziko. Naopak, antioxidanty, které se nacházejí v kávě, mají protizánětlivé účinky a při jejím pravidelném pití potlačují aterosklerózu.

Způsobuje pálení žáhy

Kofein zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny. Pití kávy se nedoporučuje u peptických vředů žaludku a dvanáctníku a při refluxní chorobě jícnu, která se projevuje pálením žáhy.

Z kostí dělá síto

Káva zvyšuje vylučování vápníku a vede k poklesu jeho absorpce ve střevech. Riziko negativního vlivu kofeinu na metabolismus kostí se však zpravidla projeví až při více než devíti šálcích denně. Možný negativní účinek se dá vykompenzovat tím, že budete konzumovat potravu bohatou na vápník. Některé novější studie prokázaly, že ani u pacientů s osteoporózou nedojde ke zhoršení onemocnění při každodenním pití kávy, pokud mají dostatečný příjem vápníku. Dále čtěte: Pití zelené kávy prý pomáhá při hubnutí. Je to pravda nebo velký podvod?).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky