Sporty, při kterých spálíte nejvíce kalorií

 Zdraví 
17. března 2019 09:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
S úpravou jídla a sportem půjdou kila rychle dolů Pixabay
Chcete zhubnout povánoční kila? Úprava jídelníčku je jedna věc, ale bez pravidelného sportu to tak rychle nepůjde. Vybrali jsme pro vás sporty, při kterých můžete spálit nejvíce kalorií.

Možná, že jste to zažili každý z vás. S velkou vervou jste se vrhli na sport, ale po dvou týdnech jste to vzdali, protože jste byli zcela vyčerpaní a navíc jste neztratili ani deko. Toto jste nejspíš dělali špatně.

Příčiny prvotního neúspěchu

Příčin bývá několik. Nevhodný jídelníček či přejídání s pocitem, že když jsem dnes tolik ze sebe vydal, tak si o to víc můžu dopřát. Další příčinou bývá nevhodně zvolený druh aktivity a poslední, velmi častou příčinou, je špatně zvolené tempo. Řada lidí totiž hned na začátku doslova potí a cedí krev. Ale to je špatně. I tělo si potřebuje na fyzickou aktivitu zvyknout.

(Ne)Popadat dech

Typickým příkladem je běh. Nezkušení sportovci hned ze začátku nasadí vysoké tempo a již po pár set metrech nemohou popadnout dech. Jenomže tělo potřebuje alespoň dvacet minut na zahřátí, aby bylo schopno spalovat tuky.

A hlavně na to potřebuje mít čas a dostatek přísunu kyslíku. Ale pokud jedete takzvaně na kyslíkový dluh, tělo se velmi rychle vyčerpává a potřebuje snadno přístupnou energii, kterou získává z cukrů. Tuky ho v tu chvíli vůbec nezajímají.

Proto se při jakékoliv sportovní aktivitě řiďte tím, že dokud jste schopni ještě prohodit pár slov, aniž byste popadali dech, je to v pořádku. Ovšem příliš pomalé tempo, při kterém doslova klábosíte se svou kamarádkou, se také míjí svým účinkem.

H.E.A.T.

Pokud jste nikdy předtím nesportovali, začněte chůzí, a to rovnou na speciálním pásu. High energy aerobic training, česky aerobní cvičení s vysokým energetickým výdajem, zkráceně H.E.A.T.

Princip tohoto skupinového cvičení je založen na přirozené chůzi v mírně nakloněné rovině při různé rychlosti. Jeho nespornou výhodou je, že při jedné lekci, která trvá zhruba 45 minut, spálíte až 800 kalorii.

Zároveň posílíte všechny druhy svalstva, zlepšíte si kondici a vytrvalost, naučíte se správnému držení těla. Tento druh sportu je vhodný prakticky pro všechny věkové kategorie, dokonce i pro těhotné a kojící ženy.

Od klusu k běhu

Běh je prakticky nejlevnějším druhem sportu. Dá se totiž běhat prakticky kdekoliv a v kterémkoliv ročním období, třeba i v mrazech. Více o tomto tématu jsme psali zde. Navíc při něm spálíte nejvíce kalorií.

Při běhu pracují největší svaly v těle a ty na svoji práci adekvátně spotřebují nejvíce energie. Současně samozřejmě spotřebují i nejvíce kyslíku, takže pocit vyčerpanosti přichází u netrénovaného jedince poměrně záhy.

Proto začínejte vždy mírným klusem tak, abyste byli schopni souvisle mluvit. A postupně natahujte dobu pohybu i jeho intenzitu. Právě při pohybu na aerobním prahu, kdy spalujete především tuky, ne cukry, hubnete nejvíce.

Cyklistika

Intenzivním šlapáním na kole zapojujete velké svaly v těle. Posilujte tím lýtka, stehna, přitom nezatěžujete své klouby. Cyklistika je proto vhodná v každém věku a v téměř každém zdravotním stavu.

Samozřejmě, pokud jí chcete výrazněji hubnout, nesmíte jezdit příliš pomalu. Dosáhnete-li průměrné rychlosti dvaceti kilometrů v hodině, uděláte pro svoje srdce i svaly opravdu hodně. Navíc na kole můžete jezdit i přes zimu v posilovnách nebo pod vedením zkušených trenérů při hodinách schwinn cyclingu.

Tae-bo

Vybít se a vyčistit si hlavu. To je tae-bo. Sport, který je spojením bojového umění i baletu. Je to však poměrně fyzicky náročný sport, který je vhodnější spíše pro lidi, kteří už mají nějakou kondici.

Tae-bo vám perfektně vytvaruje postavu a díky němu i zhubnete. Tempo sice určuje instruktor, ale pokud by na vás bylo moc rychlé, zvolníte, abyste si udržela tepovou frekvenci vhodnou pro spalování tuků.

Horolezectví

Lezení je pro tělo velice přirozený pohyb, při kterém se posiluje opravdu celé tělo, včetně vnitřních svalů, o kterých ani nevíte že je máte. Nejvíce jsou zapojeny ruce a svaly na zápěstí, následovány svaly na nohou.

Jenže lezení po stěně či skále posílí nejen vaše tělo včetně tolik potřebného, ale především vaši morálku. Ze začátku se do lezení sice nemůžete pustit sami, potřebujete buď absolvovat kurz, nebo se zapsat do oddílu, kde vás naučí základy jištění a pohybu na skalách.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve