Není muškát jako muškát. Ten léčivý by neměl chybět ve vaší lékárničce

 Zdraví 
15. března 2019 12:37 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Extrakt z muškátu má široké léčivé účinky Shutterstock
Většina muškátů sice pochází z jižní Afriky, ale léčivé pelargonie v truhlících tak často neuvidíme. A je to škoda. Vypěstovat si léčivou odrůdu není nic složitého a tinktura z ní najde ve vaší domácí lékárničce široké uplatnění.

Pelargonium sidoides je víceletá keřovitá rostlina s četnými šedozelenými srdčitými listy a štíhlými rudofialovými, někdy skoro černými květy. Pěstuje se na ekologických farmách v jižní Africe a kvete prakticky celoročně. 

Jak rostlina stárne, její kořen tmavne. Když je tři roky stará, obsahuje kořen optimální množství aktivních látek pro medicínské využití. Pelargonium sidoides je díky svým blahodárným účinkům stále častěji vyhledávanou bylinou. K léčbě se používají kořeny. Znalosti o léčivých účincích kořene byly převzaty od domorodců kmene Zulu a Xhosa.

Jak nám muškát pomáhá?

  • Rozpouští hlen.
  • Vytváří na sliznicích ochranný povlak a z tohoto důvodu se hodí i k léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Posiluje imunitu organismu.
  • Působí proti některým virům.

Sběr a léčivé látky

Léčivé látky pelargonie sidonské obsahuje kořen, ze kterého si můžete vyrobit tinkturu louhováním v alkoholu. Sušené kořeny mají tmavou až červenohnědou kůru, na příčném řezu je barva žlutá či bílá se zřetelnými dřeňovými paprsky. Výzkumy ukázaly, že nejlépe je použít kořeny z 3letých rostlin.

Kde ještě pomáhají?

  • Extrakt se hodí i k léčbě akutních respiračních infektů, jako je zánět dýchacích cest při nachlazení nebo akutní bronchitidě.
  • Je účinný u zánětů nosních dutin, hltanu nebo u chřipky.
  • Vhodný je k léčbě oparů.

Recept na domácí tinkturu

Kořeny pelargonie umyjeme, kartáčem očistíme a pokrájíme na drobno. Vložíme do sklenice a až po okraj a zalijeme režnou, žitnou nebo jiným alkoholem (ideálně 40%). Nechte zhruba 14 dní v pokojové teplotě a pak sceďte. Užívejte jednu až dvě čajové lžičky denně, dokud obtíže nepoleví. (Dále čtěte: Udělejte si čaj z neobvyklých bylin. Slyšeli jste například o bazalkovém?).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47