Trápí vás nespavost? Zkuste přírodní kapky oblíbené po celém světě

 Zdraví 
16. března 2019 12:31 / Gabriela Simenonová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Nespavostí trpí až třetina populace Shutterfstock
Ráno musíte vstát nejpozději v šest a teď je půl druhé a vy jste se už posté převalili ze strany na stranu a spánek stále nikde. Poradíme vám, jak se ho pokusit přivolat bylinkami a vyhnout se tak lékům na spaní.

Spánek je pro nás důležitý, neboť v něm tělo získává potřebou energii na další den. Patříte-li k lidem, kteří nechtějí sahat po chemii, zkuste váš spánek podpořit přírodními léky a bylinkami.

Kapky oblíbené po celém světě

Léky připravené z kozlíku lékařského (jeho latinský název je Valeriana officinalis) už patří v přírodní léčbě nespavosti mezi klasiku. Extrakt z rostliny působí proti nespavosti, uklidňuje a pomůže i s pocity strachu a úzkosti. Na rozdíl od prášků na spaní nemají kapky žádné vedlejší účinky a nezpůsobují závislost.

Nikdy nezapomínejte na to, že každá bylina je lék a podle toho je třeba s ní zacházet. Při užívání kozlíku lékařského se mohou objevit vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy nebo zažívací problémy. Rovněž nečekejte zázraky na počkání. Pro to, aby začal kozlík optimálně působit, jsou třeba minimálně dva týdny pravidelného užívání.

Čaj z meduňky

Pokud vám v usnutí brání neklidné myšlenky a neustálé převalování se na lůžku, zkuste před ulehnutím vypít čaj z lístků meduňky lékařské. Mají příjemné lehce citrónové aroma a pro uklidnění a navození spánku se používají odnepaměti. V přírodních přípravcích se meduňka někdy kombinuje s kozlíkem lékařským. Užívání meduňky v běžných dávkách je bezpečné, vedlejší účinky, jako například nevolnost, se objevují výjimečně.

Chmel

Někteří zapřisáhlí pivaři tvrdí, že v pivu se ukrývá celá lékárna. A skutečně, chmel obsažený v pivu má příznivé účinky na mnoho lidských neduhů včetně nespavosti. Na druhou stranu lahváč před spaním opravdu není ten nejlepší způsob, jak dobrodiní chmele nejlépe využít. Výtažky z chmele jsou obsažené v některých přírodních přípravcích prodávaných v lékárnách a kromě poruch spánku se doporučují například i při nadměrné úzkosti a nervozitě.

Dbejte na spánkovou hygienu

Pokud máte problémy s usínáním nebo se v noci budíte, měli byste znát a dodržovat základní pravidla spánkové hygieny. Pravidlem číslo jedna je přiměřená doba spánku, která je u většiny lidí sedm hodin. Těsně před spaním byste neměli pracovat, ale naopak věnovat chvíli času nějaké uklidňující činnosti. Důsledně se také vyhněte nápojům s obsahem kofeinu nebo alkoholu. Pomáhá také pravidelnost. Nebo zkuste speciální dýchací metodu, o které jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod