Jste těhotná a prospala byste nejraději celý den? Překonávat únavu není dobrým řešením

 Zdraví 
18. března 2019 07:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Únava se dostavuje na začátku těhotenství Depositphotos
Nesoustředěnost, mírná podrážděnost a schopnost usnout v podstatě kdekoli. Ano, i takový může být začátek těhotenství, respektive jeho první tři měsíce. Pokud se to děje zrovna vám, rozhodně nezoufejte.

Nejste v tom samy. Důležitá je však jedna zásadní věc: únavu se nesnažte za každou cenu překonat.

Když úřaduje příroda

Mnoho žen dokáže únava a vyčerpání doslova paralyzovat. V době před těhotenstvím byly překypující energií a přes den by je ani nenapadlo jít si dát šlofíka. Jenže člověk míní a příroda mění. Tedy hlavně v těhotenství.

Ne nadarmo se totiž tomuto období říká jiný stav, během něhož tělo opravdu dostává velký "záhul". Tolik hormonů, se kterými se musí popasovat, není zcela přirozených, a tělu trvá několik týdnů, než se vše ustálí. Pravdou však je, že u každé ženy probíhá první trimestr jinak, a některé by klidně řekly, že si svého těhotenství ani nevšimly.

Hlavně nelámat přes koleno

Zatímco některé nastávající maminky mají takové štěstí, jiné by mohly usnout kdykoli, kdekoli a v jakékoli poloze. Odborníci se přitom shodují na tom, že by své tělo měly poslouchat a odpočívat skutečně při každé možné příležitosti. Překonávat únavu za každou cenu není dobrým řešením a výsledný efekt by mohl být spíše na škodu.

Najděte si malé chvilky

Pokud tedy máte během dne možnost, dejte si alespoň na dvacet minut nohy do zvýšené polohy a jen relaxujte. Jakmile dorazíte z práce, natáhněte se a chvilku si zdřímněte. Právě v podvečerních hodinách přichází největší útlum, který kromě nepřekonatelené únavy může doprovázet také zimnice a pocity slabosti.

Nebude to trvat dlouho

Dobrou zprávou je, že se tyto stavy skutečně objevují zejména v prvních třech měsících a ve druhé třetině těhotenství postupně odezní. Je však třeba myslet na to, že na vině nemusí být pouze zvýšené množství hormonů v těle, ale také například nedostatek některých látek či vitaminů. Váš lékař by vám měl proto pravidelně kontrolovat například stav železa ve vašem krevním obraze, jehož nedostatek může být jednou z příčin slabosti a únavy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím