Za socialismu se kouřilo i v nemocnicích. Jaké cigarety byly k dostání a kolik stály?

 Retro 
26. ledna 2019 16:39 / Terezie Zamlynová
  114
📷
11 fotografií v galerii
O škodlivosti kouření se před listopadem 1989 příliš nemluvilo Archiv
Dnes se to zdá nemyslitelné, ale za socialismu se kouřilo všude a nikoho to nepobuřovalo. Kouřilo se doma, na schůzích i v nemocnicích. O škodlivosti kouření se před listopadem 1989 příliš nemluvilo, nejvyšší straničtí představitelé tabákové výrobky zařadili mezi základní spotřební zboží. Které značky cigaret přežily do dnešních dnů?

Startky, Družby, BT, Safari, Lípy, Partyzánky, Sparty nebo Petry? Vzpomínáte? Cigarety vyráběly národní podniky sdružené pod Československým tabákovým průmyslem. Vyráběly se i doutníky a na své si přišli i milovníci dýmek.

Kuřáci za éry minulého režimu dostali požehnání od někdejšího šéfa odborů a ministerského předsedy Antonína Zápotockého, který po únorovém převratu v roce 1948 ve filmovém týdeníku prohlásil: “Tabák sice není potřebný k životu, ale není nutné jen žít, je třeba také užít. A cigarety? Ty patří k lepší životní úrovni.”

Tabákové výrobky byly posléze zařazeny mezi základní spotřební zboží a jejich milovníci měli pré.

Sparty jako platidlo

V Československu existovaly tři hlavní továrny na výrobu tabákových výrobků. V Kutné Hoře, v Hodoníně a v Novém Jičíně. V Kutné Hoře se vyráběly Sparty, které přišly do trafik ve čtyřiašedesátém roce. I když na krabičkách stála vytištěná pevná maloobchodní cena osm korun československých, prodávaly se za tuto cenu jen někdy, většinou spíše za dvanáct korun československých a tvrdé Sparty za čtrnáct. Fungovaly však jako spolehlivé alternativní platidlo, pokud někdo potřeboval druhého nějak zavázat, většinou krabička kuřiva této značky posloužila spolehlivě.

Poválečná doba přála však spíše levným cigaretám baleným po deseti kusech, jako byly Partyzánky. Daly se koupit  za 1, 60 Kčs, Lípy za 2 Kčs. Tyto značky tvořily ještě v padesátých letech devadesát procent produkce. Poté se na trhu objevily Startky a ty vydržely po celá desetiletí dodnes.

Kromě cigaret v klasickém balení se v trafikách objevily i luxusnější verze v plechových tabatěrkách, například Vysoké Tatry či Club Special.

Kouření s filtrem

Až v první polovině šedesátých let přišly první cigarety s filtrem jako Astry nebo Vlasty. V dalších letech se značné oblibě těšily i cigarety značky Clea (lidově nazývané klejky), pomineme-li tedy nedostatkové Sparty. Klejky upadly pak mírně v nemilost, když se objevily Petry.

Cigarety ze zahraničí

Co se týče dovozových cigaret, z Kuby za našimi kuřáky dorazily nejprve bezfiltrové Lligeros a později i s filtrem Partagas (jejich kouř nešel nevnímat). Z Egypta se pak do Československa dovážely exotické Kleopatry, z Francie zase Gitanes nebo Gauloises. Aby i do názvů cigaret pronikla sem tam ideologie, daly se v určitém období koupit i ty s názvem Družba.

Kuřivo dovážené ze Západu bylo pro drtivou většinu Čechoslováků cenově nedostupné. “Ameriky” si milovník cigaret dopřál jen čas od času, protože jejich cena od dvaceti korun nešla s průměrným platem dohromady. Dražší než americké cigarety byly ty anglické, nesoucí informaci, že jsou vyráběné se svolením Jejího Veličenstva. V zemi, kde se kouřilo téměř vždy a všude, bili lékaři na poplach marně.

Zlaté časy pro kuřáky

Kuřáci mohli v té době vše a nikdo je neomezoval. Kdyby jim tenkrát někdo řekl, že nebudou moci kouřit v hospodě, nevěřili by. Ostatně asi tak, jako se dnes zdá většině z nás nemožné kouřit doma v obýváku. 

Ale statistické údaje o vlivu kouření tabáku na délku života a výskytu kardiovaskulárních onemocnění v Československu neexistovaly. Přesto lékaři nemlčeli (i když i oni vydatně přispívali kouřením do státního rozpočtu) a poukazovali na fakta, která měli k dispozici z výzkumů z USA a z Velké Británie.

Výsledky hovořily jasně. Úmrtnost stoupá s počtem denně vykouřených cigaret. A reakce výrobců? Švejkovská. Odpověděli na to novými vzhledy krabiček, svěžími barvami a zdravými motivy.

Varování o škodlivosti kouření se na československých cigaretách objevilo poprvé až v roce 1979 a decentně ukryté.

Socialistický trh nenutil výrobce cigaret k promyšlenému marketingu. Na odbyt šly dobře, i když reklama na ně byla u nás zakázaná už tehdy. (Dále čtěte: Legendární bufet Koruna: Pamatujete na vyhlášené lahůdky za dvě čtyřicet?).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve