Pamatujete si prázdniny na Mácháči? Oživte svoje vzpomínky na dobu nedávno minulou

 Retro 
01. února 2019 12:20 / Gabriela Simenonová
  2
📷
8 fotografií v galerii
Pamatujete si, jak jsme trávili prázdniny na Mácháči? Archiv
V době socialismu se v podstatě nikam nemohlo. Ti nejšťastnější se dostali do Jugoslávie, šťastnější zamířili na Rujanu nebo k Balatonu a zbytek na Slapy či na Mácháč. Právě toto jezero se stalo pro mnoho lidí tuzemskou destinací číslo jedna. Víte, jak tohle socialistické rekreační středisko fungovalo?

Dovolená a voda k sobě prostě patří. A jedním z nejoblíbenějších cílů letních dovolených za socialismu bylo Máchovo jezero. Snad všechny firmy zde měly svá rekreační střediska. Vůně borovic, dny na pláži, večeře u ohně a noci v chatkách. Tak vypadala typická podniková dovolená u Mácháče. V chatce, pod stanem nebo v podnikové chatě. Nic tu nechybělo. Byla tu teplá voda, místo pro ručníky, deky a slunečníky i dostatek stánků s občerstvením. Prostě lážo plážo na Máchově jezeře.

Utužování kolektivu 

Desítky rekreačních středisek vyrostly v lesích kolem jezera a sloužily k rekreaci zaměstnancům podniků. Účastníci pobytu se většinou znali z práce, a tak, pakliže spolu vycházeli, měli o zábavu postaráno. Hrály se hry, zpívalo se a také se pochopitelně popíjelo. Tak nějak se utužoval kolektiv.

V Evropské unii by koukali

Dovolená u Máchova jezera by dnes ale možná mnohým po chuti nebyla. Pitná voda se musela dovážet, takže se s ní muselo šetřit. K pití pak sloužil zejména čaj. Co se týče hygieny, Evropská unie by dnes asi koukala. Děti se myly v jezeře a místo vykachličkovaných toalet sloužil suchý záchod.

Na začátku 80. let byly tehdejší tábory, které zde fungovaly, zbourány a místo nich vyrostly chatky, které u jezera najdeme dodnes. Podle mnohých tím ale rekreace ztratila své kouzlo. Je pravdou, že taková zotavovna Rudý říjen se s místní romantickou krajinou asi moc nesnoubila.

Týden za 80 Kčs

Týdenní pobyt pro jednoho vyšel zhruba na 80 Kčs. Dostat se s rodinou na Mácháč ale nebylo žádnou samozřejmostí. O dovolenou byl velký zájem, pobyty byly brzy plné a člověk musel být dobře zapsán u funkcionářů ROH, aby se k poukazu na rekreaci dostal. Už kolem Velikonoc se proto mnozí lidé toužící po letní dovolené sebrali, přijeli k jezeru a chodili od domu k domu s dotazem na ubytování v nastávající prázdninové sezoně. I zde platilo, kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Tak až se budete chystat na letošní dovolenou do Chorvatska, Karibiku, Thajska či do nějaké jiné exotické destinace se službami "all inclusive", vzpomeňte, že pro vaše rodiče či prarodiče, bylo mnohdy luxusem dostat se i na zmíněný Mácháč, Živohošť nebo Orlík. A tehdejší all inclusive často znamenalo otevřít si vepřové ve vlastní šťávě, luncheon meat nebo opéci si buřta a k tomu si dát pivo z kelímku či láhve. (Čtěte dále: Legendární bufet Koruna: Pamatujete na vyhlášené lahůdky za dvě čtyřicet?).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve