Zatočte s jizvami včas, pomocí domácích metod. Dodržujte tři klíčové taktiky

 Krása 
01. února 2019 07:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se včas začne s péčí o jizvu, nemusí po ní zůstat viditelná památka Shutterstock
Jizvy jsou nepříjemné zvlášť, pokud je máme na viditelných místech a větších rozměrů. Jenomže jizva sama o sobě nikdy nezmizí. Je potřeba jí trochu pomoci.

O jizvy, ať už po zranění nebo operaci, je potřeba se začít prakticky hned starat. Někteří odborníci sice doporučují vyčkat i rok, ale v tu dobu už s nevzhledným páskem nic moc neuděláte. Nopak. O jizvu je potřeba začít pečovat už ve chvíli, kdy vám lékař vytáhne stehy nebo odpadne strup. V domácích podmínkách si zapamatujte tři klíčové taktiky: hydratace, výživa a ochrana. Jak na ně?

Silikon pro krásu

Dobrým partnerem pro hojení je silikon či silikonový olej. Oboje se dá sehnat v podobě gelu či náplastí. Silikon na jizvě utvoří ochrannou vrstvu. Gel navíc může obsahovat i další účinné látky, které ještě více podpoří hydrataci a výživu nově vznikající tkáně, jako je vitamin E či allantoin. 

Použijte sádlo

Kdo nechce utrácet za drahé preparáty, můžete sáhnout po domácích produktech. Jedním z nich je i obyčejné sádlo, kterým lze jizvu několikrát denně promašťovat. Ten, kdo nechce být cítit jako čerstvé škvarky, měl by sáhnout po tradiční měsíčkové masti. Kromě mazání však použijte tlakovou masáž, která zlepšuje prokrvení a podporuje měknutí jizvy.

Jak na masáž

Jedním či dvěma prsty tlačte na jizvu asi 30 vteřin tak, aby jizva vybledla. Následně povolte a vyčkejte asi 10 vteřin, až se oblast opět prokrví, a postup opakujte po dobu alespoň deseti minut. Tlakovou masáž provádějte pro nejlepší výsledky pětkrát až desetkrát denně.

Med

Med je skvělý nejenom pro naši imunitu a zdraví, ale je úžasný i pro naši pleť. Z medu se dá připravit skvělá pleťová maska na akné, o které jsme psali zde. Jeho tajemství tkví v tom, že zvlhčuje a hydratuje. A proto je tato zlatavá tekutina skvělá na léčbu jizev. Smíchejte jednu lžíci medu s několika kapkami šípkového oleje a masírujte zjizvené místo. Nechte působit asi 10 minut.

Aloe vera

Kdo ještě nezná rostlinku aloe vera, měl by si ji hned pořídit. Umí totiž zneutralizovat skvrny a jizvy. Nejlépe je, pokud použijete gel extrahovaný z čerstvě nařezaného listu aloe vera, který si budete několikrát denně přikládat na jizvy. Nechejte jej působit čtvrt hodiny a pak smyjte teplou vodou. Ale pozor. Ne všechny druhy rostliny jsou skutečně léčivé. 

Mandle

K hojení jizev, zejména těch po akné nebo neštovicích, můžete využít i obyčejné mandle. Namočte 4 mandle do vody a nechte přes noc. Druhý den odstraňte slupku a rozemelte je na hrubou pastu a tu smíchejte s trochou medu nebo kokosovým olejem, který je rovněž velice účinným hojícím prostředkem. Směs aplikujte na tvář nebo jiná místa postižená jizvičkami a po 15 minutách smyjte. 

Jogurt

Jogurt je skvělý pomocník, který díky mléčným proteinům umí upokojit pokožku, dodat jí hydrataci a hlavně urychluje její regeneraci. Takže tato potravina je rovněž vhodná i pro ošetření jizev. Smíchejte 1 lžičku kurkumového prášku a 1 lžičku medu se 2 lžícemi neslazeného jogurtu. Tuto směs aplikujte na obličej a umyjte po dvaceti minutách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve