Potraviny z dob dávno minulých, na které Češi dodnes nedají dopustit

 Retro 
30. ledna 2019 14:35 / Jitka Jahodová
  2
📷
8 fotografií v galerii
Na název Granko byla vypsaná soutěž Archiv
Kdo měl za socialismu chuť na něco dobrého, příliš na výběr v obchodě nebo samoobsluze neměl. Pochybná byla i kvalita tehdejších výrobků. Zatímco některé charakteristické pochutiny předrevoluční éry už na pultech na dračku nejdou, některé zůstaly v oblibě dodnes.

I když výrobní technologie se častokrát značně proměnila a oblíbené potraviny už nevyrábí Češi, značka má své jméno dodnes.

Zatímco po plechovkách krevní tučnice, polárkovém dortu nebo žvýkačkách Pedro velká poptávka není, zejména sladké výrobky si drží často i více než 50letou tradici. Dezerty Metro, čokoládová tyčinka Milena, Pribináček a Termix nebo sladké ovocné čočky si s oblibou Češi kupují i dnes. Retro značky prostě táhnou, i když se jejich složení za desetiletí často výrazně změnilo. Někde k lepšímu, jindy suroviny nahradily levné tuky a sladidla.

Míša

Zejména v létě nabízí mrazící pulty nepřeberné množství zmrzlin i jejich příchutí. Po klasickém polárkovém dortu už lidé tolik nesahají. Zato velké oblibě se stále těší tvarohový Míša, výrobek, který vsadil na tradici a rozšířil se i o ovocné variace. Pro velkou popularitu se prodává nejen na špejli, ale i ve vaničce.

Jesenka

Kondenzovaná slazená smetana v tubě je sice kalorická bomba, ale na trhu je spolu s dalšími slazenými mléčnými pochoutkami Piknik a kakaovým Pikao nepřetržitě už od roku 1958. Stala se tak jednou z nejstarších českých značek a úspěšně se prodává dodnes. Vyměnila jen původní obal za plastový, receptura zůstává stejná.

Sunar

Sušené mléko pro kojence přišlo v Československu na trh už v roce 1950 pod značkou SUšená NÁRodní. Ačkoli už řadu let nepatří Čechům a dováží se ze Švédska, patří mezi nejprodávanější kojenecká mléka v Česku.

Horalky a Tatranky

Šestivrstvá oplatka s krémovou náplní a po obvodu máčená v čokoládě se původně v roce 1945 vyráběla ve tvaru trojúhelníku. Tatranka tak měla připomínat štíty hor. Ale ani šest vrstev oplatek jí nevydrželo. Po znárodnění původního výrobce, firmy Theodor Fiedor, šla kvalita dolů. Klesl podíl náplně, původně tvořil podíl arašídů dokonce 10 procent. A začal se i zvyšovat podíl cukru a rostlinných tuků. Dnes ji vyrábí s různými příchutěmi a v různých polevách hned několik výrobců a pod různými značkami. Její mladší sestra Horalka s arašídovou náplní pochází ze slovenské Seredi, kde se od roku 1965 vyrábí takřka v nezměněné podobě rovněž dodnes. Oplatka měla nejen chutnat, ale také zasytit.

Vegeta

Sypká přísada na dochucení polévek, omáček a dalších slaných jídel nesměla chybět snad v žádné kuchyni. Jugoslávský výrobek z 50. let se úspěšně dovážel nejen do socialistického Československa, ale také do zemí Sovětského svazu či Maďarska. Zázrak ochucovadla nestojí na ničem jiném než na glutamátu sodném. I když se dnes zatracuje, mnoho lidí bez něj stále nedá ani ránu. Stejně jako nezaboří lžíci do polévky, aniž by ji nevylepšili alespoň pár kapkami „Maggi“. Ani černá lahvička s červeným uzávěrem se nezměnila.

Granko

Už žádné připálené kakao v rendlíku a škraloup. Granulované kakao ocenila řada československých hospodyněk. V 70. letech totiž i Čechoslováci chtěli po vzoru západu vyrábět vlastní rozpustný kakaový nápoj. Na jeho název byla vypsaná soutěž, kdy nakonec vyhrálo Granko ze zkratky „granulované kakao“. V regálech má své jisté místo stále, i když jen na českém a slovenském trhu. Tradiční tuzemskou potravinu vyrábí nadnárodní firma a dováží se z Maďarska. O tom, jak jsme se dříve stravovali, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47