Noční počůrávání dětí: Co je ještě v pořádku a kdy už jít k lékaři?

 Děti 
22. ledna 2019 06:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pomočování malé děti hodně trápí Shutterstock
Když se dítě zbaví plenek přes den, je to velká událost. Dalším velkým milníkem v jejich vývoji je pak odložení plenkových kalhotek i na noc. Jenže ne všem dětem se daří přečkat celou noc "bez nehody". Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik a někdy je třeba řešit problém i s lékařem.

Nočním pomočováním (enurézou) v Česku trpí zhruba 15 procent dětí ve věku 5 let. Podle lékařů má enuréza mnoho příčin. Některé studie tvrdí, že chlapci potřebují plenky na noc delší dobu než děvčata a svou roli prý hraje částečně i dědičnost.

Příčiny nočního pomočování

Noční pomočování často souvisí například s různými spánkovými poruchami. Ty ale nejsou jedinou možnou příčinou. Na vině mohou být také poruchy produkce látky omezující v noci produkci moči ledvinami, poruchy režimu pití a močení, chybné dietetické návyky a stres. Existují také případy, kdy za nočním pomočováním stojí zácpa, resp. slabší vyprazdňování. Stolice může tlačit na močový měchýř a snižovat tak jeho kapacitu. A v neposlední řadě hraje významnou roli také genetika.

Pokud se dítě začne pomočovat ve chvíli, kdy už s tím nemělo žádný problém, většinou je to v důsledku náhle vzniklého stresu. Někdy tak děti reagují například na narození mladšího sourozence, úmrtí v rodině nebo neshody v dětském kolektivu.

Buďte citliví

Pokud je vašemu potomkovi pět a více let, s největší pravděpodobností už chodí do školky či do školy. A právě dětský kolektiv dokáže být velmi krutý. Pomočující se dítě se tak může velmi snadno stát terčem posměchu ostatních předškoláků či školáků.

Snažte se proto vaší ratolesti vysvětlit jeho potíže a dejte mu jasně najevo, že na problém není samo, ale že mu pomůžete vše zdárně vyřešit. Hlavně by dospělí neměli problém s pomočováním přehlížet. Pokud se tak děje i po pátém roce života dítěte, je vhodné vyhledat pomoc lékaře. Problémy s močením mohou mít i dospělí, kteří například v noci často chodí na malou. O tom, že časté noční močení není úplně normální, jsme psali zde.

Jak pomočování předejít

Než se obrátíte na pomoc odborníka, můžete vyzkoušet pár rad, které mohou noční pomočování zamezit.

Méně pití před spaním

Pomoci může omezení nápojů. Neomezujte však dítě v pití přes den, ale pouze dvě - tři hodiny před spaním. Dítě by mělo během dne vypít šest až osm sklenic tekutiny.

Vyhněte se syceným nápojům

Důležitý je také výběr vhodných nápojů. Nejlepší je podávat dítěti čistou vodu, zakázané nejsou ani neslazené nápoje či ředěné ovocné šťávy. Naopak by se ale dítě mělo vyhnout syceným, kofeinovým nebo šumivým nápojům. Zvyšují totiž produkci moči a dráždí močové cesty. 

Vyčůrat a spát

Než jde dítě spát, mělo by se v každém případě vyčůrat. Důležitý je také režim močení. Dítě by se mělo vyprazdňovat v klidu, beze spěchu a hlavně důkladně. Nebuďte v noci dítě, aby se šlo znovu vymočit. Buzení může totiž celý problém jen prodloužit. Děti se mají naučit vzbudit se samy ve chvíli, kdy mají plný močový měchýř. A ne spoléhat na rodiče.

Chvalte

Nikdy dítě za počůrání netrestejte! Naopak potomka chvalte za každé i sebemenší zlepšení a neporovnávejte jej s jinými dětmi či sourozenci. Každé dítě postupuje ve vývoji jinak.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod