Dopřejte si v zimě saunu. Působí pozitivně na tělo i na duši

 Zdraví 
22. ledna 2019 00:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sauna dokáže prodloužit náš život Pixabay
Zdravotní prospěšnost byla prokázána u tzv. finské sauny, která se liší od jiných metod hlavně v tom, že dochází k vystavení těla vysokým teplotám mezi 80 a 100 stupni, ale současně při poměrně nízké vlhkosti, která je typicky kolem deseti až dvaceti procent. Tím se tato sauna liší například od páry.

Saunování patří ke zdravým zálibám. Je vědecky prokázáno, že si díky sauně prodloužíte život. Víte, v čem spočívají její benefity?

Zdravotní efekty

Lidé, kteří se pravidelně saunují, mají odolnější kardiovaskulární systém, takže se u nich prudce snižuje pravděpodobnost chorob srdce a cév. Navíc se díky prohřívání těla brání i různým infekcím a zánětům, které jsou působeny prochladnutím. V sauně se zvýší vaše imunita. Aby nastoupil zdravotní efekt sauny, je ale třeba, aby se člověk dostal do sauny alespoň dvakrát týdně a doba saunování by měla být delší než dvacet minut.

Co lze očekávat

Jestliže budete poctivě chodit do sauny, můžete si snížit riziko kardiovaskulárních chorob až na polovinu. A přibližně o čtyřicet procent snížíte riziko předčasného úmrtí i jiných zdravotních obtíží. Budete celkově zdravější a odolnější.

Jak sauna působí

Hlavní efekt sauny spočívá v trénování kardiovaskulárního systému. Podobně jako při sportu dochází ke zrychlení tepu a zatížení srdce. Zátěž však není extrémní a srdeční sval i cévy se cvičí jednak v podání příslušného výkonu, ale také ve schopnosti rozšíření a následného smrštění. Proto je pro zdravotní efekt tak důležitá pravidelnost. Podobně jako u sportovních aktivit.

Důležité na saunování je i ochlazení. Zde je důležité vybrat si podle svých zdravotních možností. Někdy stačí jen vyjít na čerstvý vzduch. Vhodná je též studená sprcha. I ochlazovací bazének je možné rozumně využít, zejména proto, že do něho nemusíme skákat, ale postupně po schůdcích sestupovat. Varianty, které předpokládají prudké ochlazení celého těla, jsou vhodné jen pro naprosto zdravé jedince.

Sauna ale poskytuje i potřebnou relaxaci a odpočinek. I to je důvod, který se přičítá k celkovému pozitivnímu působení na organismus. Někteří vědci také soudí, že více chodí do sauny lidé, kteří víc pečují o své zdraví a mají lepší životosprávu. I tento aspekt jistě hraje důležitou roli. Pokud se chcete víc dozvědět o zvládání nervozity a stresu, přečtěte si článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve