Pokud se snažíte přestat kouřit, pak pro vás elektronické cigarety nejsou správnou volbou

 Zdraví 
02. listopadu 2021 13:55 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
I e-cigarety vyvolávají závislost Pixabay
Pro kuřáky, kteří přejdou na tzv. e-cigarety, může být ve skutečnosti ještě těžší se tohoto zlozvyku zbavit, než kdyby se prostě odnaučili kouřit klasické cigarety.

Přitom dosud bylo běžně rozšířenou teorií, že přechod na elektronické cigarety je v podstatě zdravou variantou kouření. Ale dosud v podstatě neexistovaly žádné relevantní výzkumy. Až dodnes.

Odpařený nikotin vyvolává závislost

Poslední výzkumy totiž dokazují, že je ve skutečnosti menší šance, že někdy přestanete kouřit, pokud vyměníte svoji klasickou cigaretu s tabákem za odpařený nikotin v elektronických cigaretách. Nedávná studie vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu tak vyvrací doměnku, že tzv. vaping může být účinným odrazovým můstkem pro odvykání kouření. "Přestat kouřit je to nejdůležitější, co může kuřák udělat pro zlepšení svého zdraví, ale důkazy naznačují, že přechod na elektronické cigarety naopak snižuje pravděpodobnost, že někdy přestane kouřit," říká výzkumník John P. Pierce.

A kuřáků, kteří do e-cigaret vkládají své naděje, je skutečně hodně. Trh s technologií elektronických cigaret zažívá v posledních letech velký boom. Zdá se, že alespoň část tohoto boomu je způsobena kuřáky, kteří chtějí přestat a myslí si, že vaping je bezpečnější alternativou, která jim poskytuje čas na skok do života bez nikotinu.

E-cigarety vás návyku kouření nezbaví

Všimli jste si například někdy ve svém okolí, že ti, kdo přešli na elektronické cigarety, ve skutečnosti kouří více než ti, kdo zůstali u klasických cigaret? A tak to je. "Pokud přechod na elektronické cigarety byl životaschopný způsob, jak přestat kouřit cigarety, pak ti, kteří přešli na elektronické cigarety, by měli mít mnohem nižší míru recidivy ke kouření cigaret. Ale nenašli jsme žádné důkazy, že tomu tak je," říká Pierce.

E-cigarety jsou stále relativně novým kulturním fenoménem, ​​což znamená, že bude nějakou dobu trvat, než se shromáždí potřebná data, aby bylo možné určit, jak ovlivňují zdraví a návyky v průběhu života. Objevujeme také řadu rizik (včetně smrtelných), která se týkají výhradně vapingu. Pokud  jste kuřáci a skutečně chcete přestat, elektronickým cigaretám se zkrátka rovnou vyhněte, jinak s kouřením nikdy nepřestanete. Dále čtěte: Sůl do koupele vybírejte podle typu svojí pokožky. Některé mají až zázračné účinky jak na pokožku, tak na celé tělo.

Zdroj: JAMA Network.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve