Která dobrovolná očkování je výhodné mít a proč

 Zdraví 
30. října 2021 10:34 / Bronislava Silná
  10
📷
4 fotografie v galerii
Je řada užitečných vakcín pro lepší život Pixabay
Existují očkování povinná a očkování dobrovolná. Přesto je dobré i na ta dobrovolná myslet a v některých případech je mít. Máme další informace.

V České republice je povinné očkování Hexavakcínou, které se provádí od devátého týdne věku. Zahrnuje záškrt, tetanus, černý kašel, hepatitidu typu B, Haemophilus influenzae b a dětskou obrnu. Mezi 13. až 18. měsícem se očkuje proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím. Přeočkovává se mezi pátým a šestým rokem věku. Tehdy se také provede přeočkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Mezi desátým a jedenáctým rokem pak opět proti tetanu, záškrtu, černému kašli a dětské obrně.

Dobrovolná očkování

Existuje celá řada vakcín. Některé se hodí hlavně pro cestovatele. Jiné ale mohou mít svůj velký smysl a dokonce jsou hrazeny i z veřejného pojištění. Jako zajímavé se jeví očkování proti pneumokokům a meningokokům. Jako důležité se jeví očkování proti HPV. Je nejvhodnější u těch, kdo ještě nezačali sexuální život, ale zdaleka nejen u nich. HPV může mít na svědomí rakovinu děložního čípku u žen, ale také různé typy rakoviny v oblasti hlavy a krku u mužů i u žen. Protože existuje celá škála těchto virů, chrání vakcína i toho, kdo se s určitým virem tohoto typu setkal proti virům ostatním. Doporučuje se zvážit vakcinaci proti TBC. Zdarma se provádí u těch dětí, kde to doporučí lékař.

Důležitá očkování

Dnes patří mezi důležitá očkování jednoznačně vakcína proti covidu. Je také zdarma, takže se nelze vymlouvat na nedostupnost. Vedle ochrany vlastního zdraví poskytuje ochranu i ostatním, protože tak minimalizuje člověk i riziko dalšího šíření nemoci, vznik mutací a jiné problémy spojené s covidem, včetně dlouhodobého covidu a jiných nepříjemností. Praxe ukázala, že ačkoliv není očkování stejně jako v jiných případech účinné na 100 %, přece jen významně chrání před těžkými průběhy nemoci a před úmrtím. Podrobněji jsme se tématem zabývali už dříve v článku zde.

Pro určité věkové kategorie a pro lidi s jinými nemocemi je důležité očkování proti chřipce. Podává se před sezonou onemocnění. Indikovaní pacienti je mají hrazené z pojištění, ostatní si je mohou zaplatit sami. Ačkoliv je chřipka většinou překonatelná, některé kmeny jsou zákeřné a vyvolávají vážnější onemocnění.

Z placených očkování je jednoznačně nejvýhodnějším očkováním to proti klíšťové encefalitidě. Je to nemoc riziková pro děti, ale ještě více pro dospělé. Často zanechává trvalé následky a nezřídka končí i smrtí pacienta. Dávají se celkem tři dávky a z časového hlediska je vhodné začít očkování v zimě, kdy nejsou klíšťata aktivní. Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají a určitě se ho vyplatí podstoupit. Pokud byste se chtěli očkování vyhnout, ale mít jistotu, že neonemocníte s vážným průběhem, můžete si udělat placený test na protilátky, které by znamenaly, že už jste nemoc prodělali a můžete se tedy spolehnout na to, že máte dlouhodobou imunitu. Dlouhodobou imunitu nelze předpokládat po prodělání covidu. Tam se bohužel nemoc může po čase objevit znovu.

Mýty o očkování

Často se s očkováním spojují různé falešné představy, co všechno se může přihodit. Je pravdou, že existují situace, kdy i očkování může skončit tragicky, ale v drtivé většině případů výhody jednoznačně převažují. Za zvláštní lze považovat, že právě mezi odpírači různých očkování je řada lidí, kteří vyprávějí zaručené historky o tom, jak v místě jejich bydliště či mezi známými byly různé negativní projevy a reakce na očkování. Pokud provedete nezávislý průzkum mezi lidmi, na podobné zkušenosti obvykle nenarazíte. Případně zkuste zvážit, kolik znáte lidí, kteří zemřeli na komplikace spojené s covidem a kolik znáte lidí, kteří zemřeli na očkování proti covidu. Někde tady by mělo začínat případné laické hodnocení rizik očkování. Nikoliv četbou poplašných článků na ne zcela solidních webech. Obvyklé je, že se člověk po očkování necítí ve své kůži, může mít mírné příznaky očkované nemoci či jinak vnímat, že se něco s jeho tělem děje. Potíže obyčejně po několika dnech mizí.

Zdroj: Hpvcollage, VZP.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod