Poznejte čekankový sirup. Je sladký jako med, přitom nemá téměř žádné kalorie

 Zdraví 
25. ledna 2019 12:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sirupem z čekanky můžete výrazně snížit kalorickou hodnotu jídla Depositphotos
Čekanka je řazena mezi superpotraviny. Její léčivé účinky obdivovali už staří Egypťané a dodnes je tato bylinka s modrými kvítky hojně vyhledávaná bylinkáři. Její přínos pro naše zdraví je totiž nedocenitelný.

Je sladký jako med, přitom má takřka nulovou kalorickou hodnotu. A navíc má celou řadu benefitů pro naše zdraví. Poznejte sirup z čekanky.

Spousta lidí zná čekanku jako rostlinu, z níž se vyrábí náhražka kávy. Sirup z čekanky je ale na trhu poměrně novinkou. Lze jej použít pro teplou i studenou kuchyni, ale co víc. Umí částečně nahradit i pokrmový tuk.

Mocná síla čekanky

Čekanka podporuje látkovou výměnu, zmírňuje bolesti kloubů. Zlepšuje trávení a čistí játra i střeva, zabraňuje vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů. Dále pomáhá při léčbě angíny, žloutenky a kožních zánětů, ulevuje od zácpy.

Co ukrývá kořen

Z kořene čekanky se totiž získává inulin, což je vláknina, která se často přidává do zdravých tyčinek, sušenek a potravinových doplňků. A novinkou na trhu je právě i sirup, který dokáže nahradit celou řadu sladidel. Má mimořádně vysoký obsah prospěšné vlákniny a velmi nízký glykemický index. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.

Mlsání bez výčitek

Jak už bylo výše zmíněno, můžete čekankový sirup použít místo sladidla do nápojů, ale také na přípravu všech pečených i nepečených dezertů, sušenek, piškotů, zmrzlin, palačinek a jogurtů. Kromě toho můžete sirupem částečně nahradit i pokrmový tuk a tím pádem snížíte celkovou kalorickou hodnotu celého jídla. Stačí nahradit 4 g tuku pouhým 1g sirupu. Takže od teď můžete mlsat skutečně bez výčitek! Obsahuje téměř o polovinu méně kalorií než med nebo cukr. Ve 100 g čekankového sirupu se nachází jen 161 kcal.

Chrání před virózami

Pravidelným používáním čekankového sirupu si budete budovat silnou imunitu právě díky vysoké koncentraci vlákniny. Ta má blahodárné účinky na střeva, stejně jako například psyllium, o kterém jsme psali zde. A vzhledem k tomu, že naše imunita sídlí právě ve střevech, má bakteriální osídlení a správné trávení zásadní vliv na celkovou obranyschopnost organismu.

Vhodný pro diabetiky

Sirup je vhodný i pro lidi trpící diabetem 1. a 2. typu. V případě druhého typu, tedy tzv. stařecké cukrovky, působí čekankový sirup jako účinná prevence proti vzniku této nemoci. Obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup, agávový sirup).

Neničí zuby

Čekankový sirup má další pozitivní vlastnost, kterou uvítají hlavně maminky malých dětí. Konečně totiž existuje sladidlo, které se chutí vyrovná cukru, ale neničí zubní sklovinu. Čekankový sirup je vůči zubům citlivý a dokonce snižuje riziko zubního kazu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008