Potraviny, které váš zrak ochrání lépe než mrkev

 Zdraví 
03. března 2020 12:31 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Chránit zrak je velmi důležité  Depositphotos
Patrně všichni vědí, že mrkev se vyplatí jíst, když nemáte dobrý zrak a chcete ho ochránit. Málokdo však ví, že existují potraviny, které mají na oči stejný, anebo dokonce ještě lepší efekt než samotná mrkev. Zjistěte, o jaké se jedná.

Pokud chcete mít zdravé oči, mrkev rozhodně můžete jíst také. Ideální by bylo, kdybyste potraviny, které zrak podporují, kombinovali. Budete tak mít vyšší pravděpodobnost, že tím svým očím pomůžete.

Neznamená to však, že když budete pravidelně jíst potraviny podporující zrak, že se vašemu zraku nemůže už nic stát. Oční choroby se vám v pozdějším věku nemusí vyhnout ani tehdy, když budete jíst zdravě. Následujícími potravinami pouze snížíte rizika jejich vzniku a můžete zpomalit zhoršení zraku.

Jablka

Jablka jsou chutná, šťavnatá a plná vitaminů. Udělali byste chybu, kdybyste je pravidelně nejedli. Zdraví očí a předcházení rizika vzniku makulární degenerace zajišťuje vitamin A. Když si dáte denně jedno jablko, budete mí splněno zhruba dvacet procent doporučené denní dávky vitaminu A. Měli byste jich proto sníst za den více, nebo k nim přidat další potraviny, které podpoří zdraví očí.

Borůvky

Borůvky obsahují velké množství vitaminu C. Ten snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace oka. Díky borůvkám můžete předejít nejrůznějším nemocem a vidět ostřeji. Obsahují totiž antokyany, které pozitivně ovlivňují ostrost vidění.

Kapusta a špenát

Kapusta a špenát se řadí mezi listovou zeleninu, která v sobě uchovává látky prospívající očím. Obsahují zeaxantin a lutein, což jsou látky, které mají antioxidační účinky. Snižují riziko vzniku makulární degenerace a šedého zákalu. Navíc zpomalují stárnutí oka a zhoršování zraku.

Mandle

Mandle obsahují velké množství hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, železa a vitaminů. V mandlích najdete zejména vitamin E, který zpomaluje rozvoj makulární degenerace. Mandle chrání zrak před jeho zhoršováním, což prospěje hlavně těm, kteří musí nosit brýle či čočky, protože špatně vidí. Postupem věku se totiž zrak zhoršuje.

Vejce

Možná budete překvapeni tím, že zrovna vejce má pozitivní vliv na oči. Žloutek obsahuje lutein, cystein a další aminokyseliny. Jde o látky, které preventivně ochraňují zrak před vznikem šedého zákalu. Vejce obsahují ještě zinek, který se podílí na regeneraci sliznic. Dále čtěte: Trápí vás únava? Bojujte s ní s pomocí několika potravin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod