Váš věk může odhalit jediný úsměv

 Krása 
01. března 2020 10:49 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílý úsměv můžeme dosáhnout čtyřmi základními způsoby Depositphotos
Máte problémy s barvou vašich zubů? Je normální, že s věkem a zejména při požívání nevhodných potravin např. při častém pití kávy nebo čaje zuby ztrácejí svou bělost a nehezky vám ničí úsměv. Zářivě bílou vám vrátí bělení zubů.

Nadmíra kouření je pak tím nejdůležitějším faktorem žloutnutí zubů. Přitom krásný úsměv dokáže ubrat až deset let. Ale nezoufejte. Díky metodám mechanického čištění se vám mohou zuby vrátit do téměř původní barvy. Už hloubkové čištění zubů, prostřednictvím dentální hygieny, vám zuby zesvětlí až o dva odstíny. V tomto článku se pokusíme odpovědět na nejčastější dotazy týkající se právě bělení zubů.

Abychom vůbec mohli bělit, musí být chrup zdravý, bez kazů, bez zánětu dásní. Zuby ošetřené výplněmi či protetikou vybělit nelze. Pacient by měl být celkově zdráv, nedoporučuje se bělení zubů v těhotenství.

Bílý úsměv můžeme dosáhnout čtyřmi základními způsoby:

  • Mechanicky - zubní bělicí pasty využívající princip obrušování usazenin z povrchu zubu, zubům vrátí původní, geneticky naprogramovanou barvu.
  • Chemicky - bělicí gely pod dohledem lékaře, které působí v hlubších částech zubů.
  • Aplikací keramických faset - překrytí vnější plochy zubu vrstvou speciálního materiálu - vhodné v případě narušené skloviny, potřeby zmenšení mezery mezi zuby apod.
  • Porcelánovými korunkami - na obroušené vlastní zuby se nasadí zubní korunky vhodně zvoleného odstínu.

Proč vůbec podstoupit bělení zubů?

Bělit zuby znamená dosáhnout dlouhodobě jejich světlejšího odstínu. Již od chvíle prořezání zubu do dutiny ústní začíná jeho původní odstín tmavnout. Zuby mohou být přirozeně tmavší již při prořezání. Jindy jsou na vině antibiotika, často opakovaně podávaná v raném dětství. Takové zuby bývají zbarveny do odstínů žluté, šedé či hnědé barvy. Postiženy jsou buď všechny rovnoměrně nebo jen některé. Změnu barvy způsobí i zvýšený příjem fluoru – fluoróza zubů. Je typická přítomností křídově bílých skvrn na jinak normálně zbarveném zubu.

Stačí používat bělicí zubní pastu?

Bohužel nestačí. Zubní pasty jsou sice nejjednodušší, ale zároveň i nejméně efektivní způsob bělení zubů. Na trhu je mnoho volně dostupných zubních past, které slibují bělicí efekt. Některé z nich vůbec peroxid neobsahují, ale jejich bělicí účinek je založený na tzv. jemné abrazi - obsahují hrubší částečky a působí tak jako velmi šetrná lešticí pasta. Používání bělicích zubních past (samozřejmě podle doporučení výrobce) by tedy nemělo způsobit vážné problémy. Je potřeba si uvědomit, že zubní pasty nedokážou zuby vybělit, ale pouze navracejí zubům jejich přirozenou barvu. A jak bylo výše zmiňováno, přirozená „bělost“ zubů je u každého individuální.

Nejideálnější je podstoupit bělení zubů přímo v zubní ordinaci pod dohledem lékaře. Lékař vám doporučí pro vás nejvhodnější postup. Může doporučit buď intenzivní bělení v ordinaci, kterým dosáhnete výsledku často již během 1 hodiny, nebo domácí bělení, které sice trvá delší dobu, ale je šetrnější. Nejlepších výsledků pak dosáhnete kombinací obou metod.

Jsou zuby nebo dásně po bělení citlivější?

Ano. Průnik bělicí látky do zubů může vyvolat jejich zvýšenou citlivost, zejména na tepelné podněty (studené nápoje, horká káva a čaj). Tato citlivost je však dočasná a zpravidla netrvá déle než 1 - 2 dny. Její intenzitu nelze zcela předpovědět. Tuto citlivost lze snižovat použitím speciálních past, ústních vod či gelů. Látky snižující citlivost jsou dnes i přímou součástí některých bělicích přípravků. Jinou možností jsou speciální gely pro snížení citlivosti. Citlivost dásní je také dočasná. Z dlouhodobého hlediska je naopak účinek bělicí látky na dásně pozitivní. Studie ukázaly, že působí proti zubnímu plaku a snižuje otoky a zarudnutí dásní, působí protizánětlivě.

Zůstanou zuby po bělení bílé?

Ano. Vybělené zuby nejsou odolné vůči barevným pigmentům v potravě a nápojích. Mírné ztmavnutí zubů s odstupem času je proto možné. Nikdy však nedojde k úplnému návratu zpět k původní barvě! Dosažený výsledek lze udržovat použitím speciálních bělicích past, gelů a vod. Velmi účinná je také pravidelná péče hygienisty. Ten zuby profesionálně čistí, zbavuje zubního kamene a pigmentů pomocí speciálních přístrojů. Pokud přesto časem získáte pocit, že zuby mírně ztmavly, není nic snazšího, než zopakovat pár aplikací domácího bělení.

Je lepší bělení doma nebo u odborníka?

Pokud jste již vyzkoušeli běžně dostupné prostředky pro bělení zubů a výsledek nepovažujete za uspokojivý, nebo pokud požadujete radikálnější změnu odstínu vašich zubů, můžete být vhodným kandidátem pro profesionální bělení. Je třeba mít jasnou představu o barvě zubů, kterou chcete dosáhnout a mít realistická očekávání. Bělení může změnit barevnost vašich zubů o několik stupňů. Obvyklá je změna barvy o dva odstíny, výjimečně i o čtyři.

Existuje ovšem i předem neodhadnutelná možnost, že bělení nebude mít žádný efekt. Nejideálnější je podstoupit bělení zubů přímo v zubní ordinaci pod dohledem lékaře. Lékař vám doporučí nejvhodnější postup, jakoby „šitý na míru pro vaše zuby“.

Bělí se i korunky nebo plombované zuby?

Ne. Barva korunek i výplní zůstává původní. Po vybělení jsou nápadně tmavší a musí být vyměněny za nové, světlejší. Tato výměna však může proběhnout nejdříve za dva týdny po dokončení bělení zubů. Teprve tehdy je nový odstín zubů dostatečně barevně stabilizován.

Jak si udržet vybělené zuby bílé?

Po bělení je povrch zubu „otevřený“ a více vnímavý k barevným pigmentům. Proto je vhodné se vyhýbat hodně barevným potravinám a nápojům po dobu 2 týdnů (první 3 dny po bělení jsou nejkritičtější). Jedná se zejména o kávu, černé a zelené čaje, červené víno, červenou řepu, sojovou omáčkou, pokud je to možné, tak nekouřit. Po 2 týdnech se dosažený barevný výsledek zcela stabilizuje. Rychlost bělení zubu však závisí na prvotní příčině zabarvení zubu. V lehčích případech může být jedna ordinační kůra či dva týdny domácího bělení dostačující. Složitější barevné změny (kouření, tetracyklinové zuby, fluoróza) však mohou vyžadovat kombinaci bělicích technik a trvat i několik měsíců.

Jaká je cena?

Celková cena ošetření závisí na zvolené metodě bělení a počtu opakování jednotlivých aplikací. Významná je i potřeba aktivní účasti vašeho lékaře či hygienistky a jeho náklady na vaše ošetření. Cena za bělení zubů se může pohybovat průměrně mezi 5 000 až 10 000 Kč (lehčí případy, méně aplikací), u těžších případů až 20 000 Kč (dlouhodobé bělení velmi zabarvených zubů, opakované ordinační bělení).

Pokud chcete mít zuby zářivě bílé už po zbytek života, zvolte náhradu zubů implantáty. Tato metoda je však drahá, v některých případech dosahuje částky několika set tisíc. Ale zase máte vystaráno na celý život. Víte, že na kazivost zubů vyvinuli vědci zázračnou metodu? Čtěte více zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?