Koronaviru se lze bránit stejně jako chřipce. Nepodceňujte prevenci

 Zdraví 
29. února 2020 08:09 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koronaviru se lze ubránit podobně jako jiným virům Depositphotos
Období se zvýšeným výskytem infekcí zpravidla trvá až do dubna. Lidé však často s nástupem teplejšího počasí ztrácejí obezřetnost a nedodržují základní pravidla ochrany proti chřipce. Jak se chránit proti infekcím, jako je běžná chřipka nebo obávaný koronavirus?

Nejohroženější skupinou pro nákazu virem chřipky jsou děti ve věku do 5 let. Chřipková epidemie loni vrcholila začátkem února a její ústup byl pozvolný. V letošním roce je to podobné. Proto je nezbytné se i v nastupujících jarních měsících chránit proti hrozícím infekcím. 

Nejlepší obranou proti infekci je vhodná prevence

Je třeba si uvědomit, že bránou ke vstupu infekce do organismu je výstelka nosohltanu a výjimečně i oční spojivky. Proto je třeba si mýt pravidelně ruce, a to zejména před jídlem, nemnout si oči a obličej, kašlat a kýchat do kapesníku a použité kapesníky likvidovat. Nejrizikovější je samozřejmě úzký kontakt s kašlajícím nemocným, ale nakazit se lze i podáním ruky či dotekem kontaminovaných předmětů, například madla v MHD, hraček či použitých kapesníků. Při onemocnění je pak nezbytné zůstat izolován doma a nešířit tak nemoc dále. Důležité je řádné větrání a úklid místnosti navlhko.

Infekce jsou nejrizikovější pro děti a osoby starší 60 let. Prevencí je správná životospráva, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Obranyschopnost organismu pak podpoří konzumace potravin, jako jsou čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát, brokolice nebo česnek. V posílení imunity pomohou i preparáty ze skupiny přírodních imunomodulátorů, které obsahují vyváženou dávku vitaminů, minerálů a stopových prvků.

 

Opatření platí i na koronavirus

Stejná pravidla jako pro ochranu proti chřipce platí i v případě obávaného koronaviru z Číny. Koronavirus není v českém prostředí neznámý. Zpráva Státního zdravotního ústavu o loňské chřipkové sezoně uvádí, že z oblasti nechřipkových respiračních virů tvořil koronavirus 6% podíl. Závažná je však právě jeho aktuální mutace COVID-2019, proti níž nejsou dosud vyvinuty vakcíny. Z toho důvodu je nutné se chovat zodpovědně a dodržovat základní pravidla hygieny. Dále čtěte: Jak rozpoznat bakteriální infekci od virové.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47