Pohovor do nového zaměstnání a jak se na něj nejlépe připravit

 Ostatní 
26. února 2020 13:14 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I personalista je jenom člověk a před časem byl na stejném místě jako vy Depositphotos
Našli jste si novou práci a čeká vás přijímací pohovor? Nepodceňujte přípravu. Dobře se na pohovor připravte. Zbavíte se částečně stresu a budete klidnější.

Pohovor do nového zaměstnání zřejmě absolvoval každý z nás. A každý z nás trpí nervozitou, je to přirozené. Vždyť nová práce vám může změnit od základů další život, anebo taky ne, a to v případě neúspěchu. Ten si ale vůbec nepřipouštějte. Maturita nebo zkoušky na vysoké škole byly ještě horší. Pohovorem můžete jenom získat, nic ztratit.

Před ním se chovejte úplně stejně, jako každý jiný den. Nic neměňte, i obyčejná maličkost vás může vyvést z míry a vaše nervozita se zvýší. Samozřejmostí je vhodné oblečení a vhodně zvolený make up v případě dam, u mužů pak oholení a úprava vlasů. Určitě potřebný je kvalitní parfém nebo deodorant. Je totiž předpoklad, že se budete více potit a nepříjemný odér by vám mohl přinést minusové body. Jak se nejlépe obléct na pohovor čtěte zde.
 

Základem je životopis

První, s čím přijde personalista do styku, je váš životopis. Je to vlastně vaše reklama, díky které si váš budoucí zaměstnavatel vytvoří první dojem. Věnujte tedy životopisu pozornost a pečlivě zvažte, co do něj napíšete.

Nervozita

Přestože jste uvnitř strašně nervózní, což je přirozené, nikdy to nedávejte na sobě příliš znát. Nedělejte zbytečné pohyby. Zbytečně by o vás prozradily, že nejste zrovna osobnost, jakou společnost hledá. Mohlo by to budit dojem, že máte nízké sebevědomí a takové pracovníky firma rozhodně nepotřebuje. I když určitou nervozitu dobrý personalista určitě pozná, zbytečně na ni neupozorňujte. Snažte se s ní bojovat a ignorovat sevřený žaludek. Nervozita po několika větách z vás alespoň trošku opadne, i když ne úplně. Na druhou stranu nevystupujte jako mistři světa. Ani žoviálnost na pohovor nepatří.

Pečlivě si prostudujte, čím se firma zabývá

Co víte o naší společnosti? To je jedna z nejčastějších otázek personalistů. Proto si na internetu pečlivě prostudujte, co společnost vyrábí, jak dlouho je na trhu apod. Nikdy na pohovor nechoďte s tím, že o firmě nic nevíte. To by svědčilo o tom, že práci ve firmě berete jen s tím, že „to třeba vyjde“.

Zvažte, jakou práci chcete dělat

Nikdy u pohovoru neříkejte, že zoufale hledáte práci, jakoukoliv, že vezmete cokoliv, jen abyste byli zaměstnaní. Doma si promyslete, proč byste konkrétní práci chtěli a jaké pro ni máte předpoklady. Jaké byste případně navrhli její obohacení, čím byste přispěli ku prospěchu v daném oboru.

Nikdy nechoďte pozdě

A hlavně nepoužívejte žádné výmluvy. Pokud máte řešit ještě nějaké neodkladné záležitosti, raději do firmy zavolejte předem a schůzku přeložte. Působí to rozhodně profesionálněji než výmluva, že vám ujel vlak nebo autobus, anebo jste měli defekt. Rozhodně se ale za každou cenu snažte dohodnutou schůzku dodržet.

Dotazy

Předem si připravte, na co byste se chtěli zeptat. Zejména by vás měl nejvíce zajímat post, na který se hlásíte. Pohovor je dialog a vaše doplňující dotazy personalistu utvrdí v tom, že tuto práci skutečně chcete dělat. Určitě vám nebude z internetu vše jasné, nebojte se položit doplňující otázky. Přesvědčíte tak personalistu o tom, že vám na místě skutečně záleží a chcete práci dělat co nejlépe.

Na druhou stranu neodmítejte otázky personalisty, který se ptá na něco, co máte uvedené v životopisu. Chce si třeba jenom něco objasnit nebo upřesnit. Nehledejte v tom žádné chytáky. Samozřejmě vy musíte svůj životopis znát do posledního detailu. Odpovídejte na vše pravdivě, lži by se vám později mohly vymstít.

Nehlídejte čas

Nikdy nedávejte najevo, že je pohovor pro vás už dlouhý. Proto se nikdy nedívejte na hodinky, ani neodpovídejte zbrkleji. Mohli byste říct něco, co by vás později mohlo mrzet. Pohovor trvá asi půl hodiny až hodinu. Vy si vymezte čas ještě s půlhodinovou rezervou, ať nejste ještě nervózní z toho, že něco dalšího nestihnete.

Každý personalista je jenom člověk a stejně jako vy, i on byl na pohovoru. Tak se ničeho nebojte, zhluboka se nadechněte a do toho. Pokud i přesto neuspějete, nepodléhejte panice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47