Podpis o každém dokáže prozradit mnohem více, než jste očekávali. Zjistěte, co vypovídá o vás

 Ostatní 
10. února 2021 10:37 / Eva Vogelová
  5
📷
6 fotografií v galerii
Nauka, které odhaluje charakter pisatele pomocí jeho podpisu, se nazývá grafologie Depositphotos
Během rychlého vývoje elektroniky se psaní perem téměř vytratilo. Všichni používají počítač. Dnes už nemusíte vlastnoručně vypisovat ani téměř žádné úřednické formuláře. Na prvních stupních základní školy se sice děti učí psát věty na papír, ale v budoucnu tuto dovednost nejspíš hojně nevyužijí. Jediné, co stále přetrvává v ručně psané podobě, jsou naše podpisy. Málokdo ví, že z nich lze vyčíst povahové rysy, míru odolnosti vůči stresu, vyžití potenciálu nebo komunikační schopnosti pisatele.

Nauka, která se pokouší odhalit vlastnosti pisatele pomocí jeho podpisu, se nazývá grafologie. Někteří odborníci ji nazývají pavědou, protože se domnívají, že vztah mezi tvarem písmen a povahou majitele podpisu neexistuje žádná souvislost. Jiní tyto teze vyvracejí.

„Lidé si myslí, že analýza rukopisu funguje podobně jako vúdú nebo čajové lístky, což je mylná představa. Jde o pohyb těla, který pochází z vašeho mozku. Každý tvar jednotlivých písmen souvisí s tím, co se děje ve vaší mysli,“ vysvětluje grafoložka Michelle Dresbold. Grafologie se na odborné úrovni využívá zejména v oboru klinické psychologie, ale některé evropské korporátní společnosti ji využívají i při výběru svých zaměstnanců. Podrobnou analýzu vaší osobnosti vám udělají pouze grafologové, ale základy zvládnete i sami.

Velikost písmen

Velikost písmen poukazuje na to, jak smýšlíte sami o sobě. Zabírá váš podpis vždy většinu kolonky, která je k němu určená? Velká písmena o vás značí, že sebedůvěra a sebevědomí vám rozhodně nechybí. Potřebujete být ve středu pozornosti a občas se nad ostatními i povyšujete.

Maličký podpis odhaluje, že jeho pisatel si nevěří. „Majitel malých písmen se v záři reflektorů necítí dobře. Někdy by se nejraději ze společnosti zcela stáhnul,“ vysvětluje grafoložka Dresbold. Středně velký podpis poukazuje na to, že pisatel se pohybuje někde mezi malým a příliš vysokým sebevědomím. Dalo by se říci, že jde o zlatý střed.

Směr podpisu

Směr vašeho podpisu poukazuje na to, jakým pohledem se díváte na svět. Pokud máte tendenci směrovat váš podpis vzhůru, jste spíše optimistická osoba, která se přiklání k pozitivním myšlenkám. V případě, že své příjmení stáčíte spíše dolů, máte sklon k pesimismu. Možná se podepisujete rovně, což o vás prozrazuje, že jste vyrovnaní a snažíte se na svět dívat reálnýma očima.  

Čitelnost podpisu

Spojovali jste si nečitelný podpis s lajdáctvím pisatele? Mýlili jste se, s nedbalostí to nemá nic společného. Grafologové považují podpis za vyjádření sebe sama. Pokud nelze přečíst, ukazuje, že majitel podpisu si před okolím střeží své soukromí. Čím čitelnější váš podpis je, tím otevřenější jste. Nepotřebujete toho o sobě moc skrývat. Lidé nemají velký problém odhadnout vaše povahové rysy či záměry. Přečtěte si sedm tipů o cestě k sebepoznání a sebeúctě.

Mezery mezi písmeny

Možná byste nečekali, že mezery mezi písmeny u vašeho podpisu mohou odhalit váš dlouhodobý psychický stav. Pokud tlačíte písmena k sobě, znamená to, že máte sklony ke stresu a úzkostlivosti a poměrně těžce se vyrovnáváte se světem. „Pokud se vám něco nevyvede, býváte nervózní,“ říká grafoložka Dresbold. Čím větší mezery mezi jednotlivými písmeny necháváte, tím větší pohodáři jste.

Podtržení podpisu

Tendenci podtrhovat svůj podpis má mnoho lidí. Jedna čára pod písmeny odhaluje, že pisatel oplývá zdravým sebevědomím. Důvěřuje svým schopnostem, ale nad ostatní se nepovyšuje. Dvě čáry pod jménem naopak značí, že se majitel podpisu spíše podceňuje. Při srovnávání s ostatními často prožívá pocit méněcennosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47