Buchtičky se šodó staly ikonou socialistického stravování

 Retro 
07. února 2021 22:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Buchtičky se šodó se v bývalém Československu staly hitovým jídlem Pikant.cz
Někdo je miluje dodnes, jiní je zase nenávidí, protože mají v dobré paměti, jak za socialismu chutnaly ve školních jídelnách. Přitom buchtičky se šodó jsou velmi populární středoevropský sladký pokrm.

Je to přesně tak. Buchtičky se šodó nejsou českou specialitou, přesto se staly ikonou socialistického stravování, a to díky značně upravenému receptu. Místo krému z receptury, která se používá už dlouhá desetiletí, je totiž socialistické jídelny upravily na buchtičky s řídkým pudinkem.

Originál s vanilkovým krémem

Buchtičky s krémem nebo známější pojem buchtičky se šodó, jsou skutečně rozšířeným středoevropským sladkým pokrmem. Podle francouzské receptury se do šodó přidává víno a vejce. Další variantou je také vanilkový krém, ve kterém samozřejmě ale nesmí chybět čerstvá vanilka.

Buchtičky s krémem nebo šodó jsou tak populární dodnes v mnoha evropských zemích, hodně se jedí také v sousedním Bavorsku, samozřejmě ve Francii či Itálii a svoji anglickou variantu mají i ve Velké Británii, kde se do krému rovněž přidává sladké víno.

Socialistický pudink

Buchtičky se šodó se v bývalém Československu staly hitovým jídlem především proto, že je to velmi levné jídlo. Především pak díky socialistické variantě, kdy krém nebo šodó v původní receptuře nahradily školní i závodní jídelny obyčejným vanilkovým pudinkem. Do krému, respektive pudinku, se za socialismu v jídelnách rozhodně nepřidávalo žádné víno, natož čerstvá vanilka.

Socialistické šodó rozhodně neodpovídalo platným normám, do nichž se mléčný pudinkový krém nemohl vejít.

Buchtičky se šodó se ale díky školním a závodním jídelnám nakonec rozšířily do československých domácností, kde si některé rodiny pudinkový krém vylepšovaly tuzemským rumem.

Díky značně pozměněné receptuře v socialistických dobách se dnes společnost tak trochu rozdělila na dva tábory. Někteří je nenávidí, protože si na nich ve svých školních letech v jídelně zrovna dvakrát nepochutnávali, jiní je zase milují. A na jejich poptávku v posledních letech reagují i některé restaurace, které znovu připravují buchtičky s tím správným šodó. A to samé platí i pro některé školní jídelny, kde si děti mohou pochutnat na originální receptuře. Dále čtěte: Háčky, kotvy či tažná lana. Tak se lyžovalo za socialismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008