Bolesti nemusíte tlumit jen léky, úlevu přinesou i některé přírodní prostředky

 Zdraví 
06. února 2021 16:12 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Přírodní léčiva vám pomohou od bolesti a nezatíží váš organismus Depositphotos
Bolesti hlavy, kloubů, svalů, zad nebo zubů mohou být občas nesnesitelné. Saháte v takových případech po volně dostupných lécích, které tiší bolest? Nejrozšířenější jsou ty, které obsahují látku ibuprofenum. Pokud byste je užívali pravidelně, mohou vám způsobit velmi nepříjemné nežádoucí účinky. Proto raději na tlumení bolesti vyzkoušejte některé přírodní prostředky.

Z přírody získáváme spoustu léčiv, která napomáhají zmírňovat bolestivé příznaky nejrůznějších onemocnění. Brát dlouhodobě léky na tlumení bolesti není prospěšné. Mohou vám přivodit trávicí potíže a v horších případech se vám vytvoří žaludeční vředy. Přírodní léčiva organismus tolik nezatíží. Pokud však berete více léků souběžně a trápí vás hned několik zdravotních potíží, konzultujte užívání přírodních prostředků raději se svým lékařem.

Hřebíček

Hřebíček je prvotřídní přírodní lék, který tlumí bolest zubů a dásní. Příčinu bolestivosti patrně nevyřeší, protože za ní stojí většinou kaz, který si musíte nechat vyvrtat. Pomůžete vám však na akutní bolest, když se nemůžete dostavit k zubaři hned. Funguje totiž jako přírodní anestetikum. Dokazuje to i několik studií. Jednu z nich si můžete přečíst zde.

Ulevit vám také může během žaludečních nevolností a plísňových infekcí, ale v tlumení bolesti v ústní dutině je bezkonkurenční. Stačí si vložit dva hřebíčky do úst na několik minut. Zanedlouho by měla bolest zcela zmizet, nebo se alespoň zmírnit.

Kurkuma

Kurkuma je rostlina, ze které se získává přírodní barvivo zvané kurkumin. Tlumí zejména bolesti kloubů. Exotické koření můžete užívat jako doplněk k léčbě kloubních onemocnění. Snižuje opotřebení chrupavek a pomůže vám i v boji proti zánětům.

Existuje studie, která dokazuje, že kurkuma při léčbě osteoartrózy působí podobně jako látka ibuprofenum. Více se dočtěte zde. Žluté koření dokáže v některých případech i tlumit bolest hlavy. Kurkumě byste se měli vyhnout v případě, že vás trápí potíže se žlučníkem. Každý den si rozmíchejte jednu čajovou lžičku kurkumy ve sklenici vody.

Kapsaicin

Kapsaicin je látka, která se nachází v chilli papričkách. Snižuje citlivost nervových receptorů, takže tlumí bolest. Snižuje vysoký krevní tlak a podporuje celý kardiovaskulární systém. Obdivuhodné je i to, že zabraňuje vzniku krevních sraženin. Rozmíchejte jednu čajovou lžičku chilli koření ve sklenici vody.

Kapsaicin pijte každý den. Pokud vás však sužují potíže se žaludkem či jste nedávno prodělali nějaké závažné onemocnění, poraďte se o užívání se svým lékařem. Jedině on dokáže zhodnotit váš celkový zdravotní stav. Dále čtěte: Dna rapidně snižuje kvalitu života. Úlevu vám mohou přinést některé přírodní prostředky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve