Jak se naučit fungovat s Crohnovou chorobou a jak je možné s nemocí bojovat a uspět

 Zdraví 
07. února 2021 09:43 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti a průjmy k nemoci patří Pixabay
Crohnova choroba patří k nepříjemným onemocněním, které trápí docela dost lidí. Přesto je možné proti ní bojovat a uspět. Máme další informace.

Crohnova choroba je vlastně chronický nespecifický zánět trávicí trubice. Nejčastěji se projevuje na přechodu mezi tenkým a tlustým střevem, ale může to být i jinde.

Několik čísel a faktů

Crohnovou chorobou u nás trpí asi 13 tisíc lidí. A každoročně jich skoro 600 přibude. Rizikovou skupinou jsou děti a mladí lidé. Skoro třetina pacientů se o své diagnóze dozví před třicátým rokem života. Znamená to, že tato nemoc je poznamená na celý jeho zbytek. Důležitým faktorem je také dědičnost. Jestliže mají nemoc rodiče, je násobně vyšší pravděpodobnost, že onemocní i děti. Jde o autoimunitní onemocnění, u kterého není přesně známa konkrétní příčina. Pouze se ví, že vedle dědičnosti hraje roli i kouření či odstranění slepého střeva v dětství či podávání nesteroidních antirevmatik.

Příznaky

Nemoc často začíná ve formě příznaků, které se střevem nesouvisejí. Objevují se horečky, které nemají jasný původ a vrací se. Nemocný nemá chuť k jídlu, hubne. U dětí pozorujeme špatný či opožděný růst. Vedle střeva mohou být postiženy i oči, kostra, kůže, játra, slinivka, cévy a ledviny. Jakmile dojde na střevní projevy, dostavují se bolesti břicha a průjem, který se nedá nijak řešit a přetrvává. V oblasti konečníku se mohou tvořit píštěle. Velkým nebezpečím je, že střevo postižené vleklým zánětem může prasknout a ohrozit tak pacienta na životě. Stejně ohrožující pak je zvrat nemoci v rakovinu.

Způsob vyšetření

Lékaři mají dnes k dispozici celou řadu postupů, jak zjistit, o jaké onemocnění se jedná. Některé postupy jsou jednoduché a spočívají v laboratorním vyšetření krve, případně ve vyšetření stolice. Pro lepší diagnostiku jsou zapotřebí zobrazovací metody. I pomocí ultrazvuku lze sledovat ztluštění střevní stěny či nějaký absces. Mnohem přesnější je pak vyšetření endoskopem a gastroskopem. Protože je těžiště nemoci obvykle v tenkém střevě, je výhodné, že dnes mohou lékaři použít kapsli s kamerou, kterou pacient spolkne. Kamera projde celým trávicím traktem a poskytne záběry, které jsou pro přesnou diagnostiku potřebné.

Léčba

Léčba pochopitelně zahrnuje léky předepsané lékařem a pak aktivity pacienta, které mu mohou velmi ulevit. K léčbě se používají antibiotika, kortikosteroidy a preparáty, které snižují imunitní reakci organismu a tím potlačují probíhající autoimunitní onemocnění. K dispozici jsou i specializované biologické preparáty. V některých případech musí dojít k chirurgickému zákroku. Nutný je v případě perforací a krvácení ze střeva, někdy se hodí i v jiných případech.

Z hlediska domácí léčby je vhodné upravit jídelníček. Měl by obsahovat hodně vařené zeleniny. Vynechte papriky, cibuli, okurky a česnek. Vhodná jsou tepelně upravená jablka a broskve. Obojí ale předem oloupat. Je vhodné doplňovat probiotika. Nedoporučují se mléčné výrobky a banány, protože zahleňují. Nemocný by se měl vyhnout smaženému, nakládanému a obtížně stravitelnému. Nemělo by se konzumovat ani jinak tak zdravé kysané zelí či výrobky z kvasnic. Škodlivý je alkohol a kouření. Přestat kouřit lze třeba podle návodu zde. Z alkoholu můžete nanejvýš malou skleničku piva či deci červeného vína po jídle. Vynechat byste měli  také kofein, čokoládu, kukuřici a margaríny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008