Kruhy pod očima dělají tvář žen i mužů výrazně unavenější. Potraviny a doplňky, které výrazně pomáhají

 Krása 
09. února 2021 08:53 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kruhy pod očima lze minimalizovat Depositphotos
Pokud máte tmavé kruhy pod očima, víte, jak velké je to pro vás trápení. Oči jsou hlavním rysem obličeje, na který se všichni díváme přímo, když spolu komunikujeme. A jako ústřední bod našich tváří je nemožné je ignorovat.

S kruhy pod očima vypadáte unaveně, i když se cítíte dokonale nabití energií, a nezdravě, i když se máte dobře. Co však způsobuje kruhy pod očima a proč je někteří z nás mají, ale jiní ne? Podívejme se na faktory, které jsou některým lidem vrozené, a také na příčiny způsobené životním stylem nebo okolnostmi.

Biologické příčiny

Roli hraje genetika. Pokud máte někoho v rodině, kdo trpí kruhy pod očima, je pravděpodobné, že vy tím budete trpět také. Další roli samozřejmě hraje věk. Jak stárneme, pokožka kolem očí se ztenčuje a ztrácí tukovou tkáň.

Životní styl

Nedostatek spánku je samozřejmě problém. Zdraví dospělí potřebují sedm až devět hodin spánku a příliš málo spánku otupí a vybledne pokožku, což povede k výraznějším kruhům pod očima.

Anémie je stav z nedostatku červených krvinek a může vést k pocitu únavy a slabosti. Čili nedostatek železa může způsobit kruhy pod očima a různě vážné stavy anémie.

Svoji roli sehrává také kouření. Nikotin narušuje spánek a může vést k spánkové apnoe a způsobuje jistou dehydrataci.

Nedostatečná produkce hormonů štítné žlázy podporuje zadržování tekutin a kruhy kolem očí. 

Alergie a její projevy v podobě oteklých nosních dutin rovněž způsobují kruhy pod očima.

Není ani příliš dobře vystavovat svůj obličej slunci. Slunce podporuje produkci melaninu, což znamená, že tmavé kruhy pod očima mohou ještě více ztmavnout a kruhy pod očima zvýrazňují také kožní ekzémy.

Z výše uvedeného je jasné, že existují řešení. Třeba přestat kouřit, nosit krém na opalování a léčit zdravotní problémy, jako je funkce štítné žlázy a ekzém. Kruhy pod očima však mohou přetrvávat, i když vyřešíte jejich příčiny plynoucí z vašeho životního stylu. Naštěstí existují některé potraviny a doplňky, které mohou dlouhodobě omezit nechtěné kruhy pod očima.

Rajčata

Rajčata obsahují lykopen, který pomáhá chránit krevní cévy a napomáhá prokrvení. Schopnost chránit cévy pod očima a zlepšovat krevní oběh dále pomáhá také kvercetin, který rajčata obsahují.

Okurky

Dát si plátek okurky na oči je oblíbený způsob, jak snížit otoky očí, ale okurky jsou při požití také prospěšné pro vaše oči. Jejich vysoký obsah vody pomáhá hydratovat oblast pod očima, která bojuje s tmavými kruhy, ale co je důležitější, obsahují také oxid křemičitý, který může zvýšit produkci kolagenu.

Sezamová semínka

Antioxidanty v sezamových semínkách mohou zlepšit příznaky únavy, které mohou způsobovat kruhy pod očima. Obsahují vitamin E pro celkové zdraví očí, včetně samotného zraku.

Bobule

Tmavé bobule, jako jsou borůvky, černý rybíz a ostružiny, mají antokyan, a to je antioxidant, který barví potraviny v různých odstínech fialové, modré a černé. Zlepšuje průtok krve do oka a také dodává kyslík do tkání kolem něj.

Meloun

Meloun je ideální v kombinaci s okurkami a rajčaty. Melouny mají podobný vysoký obsah vody jako okurky a rovněž obsahují lykopen jako rajčata.

Železo

Pokud jsou vaše kruhy pod očima způsobeny anémií, doplnění železa vás jich zbaví. Myslíte si, že to není váš problém? Plná polovina pacientů ve studii, která zkoumala lidi s kruhy pod očima, byla anemická a mnozí uvedli, že železo jim pomohlo problém vyřešit.

Vitamin B12

Nedostatek tohoto vitaminu je bohužel také velmi častý. A řada pacientů uvedla, že když začali užívat B12, jejich kruhy pod očima se značně vylepšily.

Vitamin K

Tento vitamin zvyšuje srážlivost krve a zlepšuje oběh. V kombinaci s kofeinem na bázi emu oleje bylo prokázáno, že vitamin K snižuje výskyt tmavých kruhů pod očima. Jako doplněk je kromě podpory oběhu kolem očí vitamin K důležitý také pro zdraví kostí a váš kardiovaskulární systém.

Vitamin C

Je těžké uvěřit, že vitamin, který známe a milujeme z pomerančů a paprik, je ve skutečnosti tak účinný v boji proti kruhům pod očima. Vitamin C je zodpovědný za podporu schopnosti vašeho těla produkovat kolagen. Snižuje také poškození sluncem, což je důležité, pokud jsou vaše kruhy způsobeny právě slunečním zářením. Dále čtěte: Pro boj s vráskami a hydratací je tu horká novinka v podobě hyaluronátu sodného.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008