Indický šeřík se dokáže porvat s parodontózou, cukrovkou i rakovinou

 Zdraví 
26. února 2020 08:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neem neboli indický šeřík je velmi účinnou léčivkou Depositphotos
Už jste někdy slyšeli o indickém šeříku? Jde o starověký strom známý spíše pod názvem neem nebo zeder indický, který má obrovské léčivé účinky a poradí si s celou řadou neduhů.

Antibakteriální, antiseptické, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti neemu jej činí neocenitelným „domácím lékařem“ v mnoha domácnostech po celém světě. Zeder Indický má česnekový zápach a nahořklou chuť a různé části stromu (semena, listy, kůra stromu, květy, plody, větvičky, kořen) se využívají pro různé účely. Pokud si jej pořídíte v práškové formě, určitě oceníte, že je bez vůně.

Zdravotní účinky neemu

Z různých částí neemu vědci získali doposud kolem 140 účinných látek a všechny části stromu - listy, květy, semena, ovocné plody, kořeny a kůra se tradičně tisíce let používají při léčbě zánětů, infekcí, plísní, horečky, kožních nemocí, dásní apod. Zejména listy a látky extrahované z listů mají protizánětlivý a imunitu podporující účinek, listy snižují hladinu krevního cukru, působí proti virům, bakteriím, v pokusech na zvířatech se zjistilo i protirakovinné působení.

Parodontóza a bílé zuby

Léčebné antibakteriální účinky neemu se uplatní například v péči o chrup, dásně a celou ústní dutinu. Nejenom, že neem aktivně brání vzniku zubního kazu a udržuje zuby přirozeně bílé, ale díky obsahu antibakteriálních látek také chrání dásně před vznikem parodontózy a případně ji i léčí. Tento blahodárný vliv mají na svědomí látky, jako je nimbin, azadirachtin, nimbidol, kvercetin, nimbidin a mnohé další. Tyto účinky sice nejsou podloženy vědeckými studiemi, ale zkušenosti uživatelů neemu hovoří za vše.

Nemusíte ale hned trpět parodontózou, účinky neemu ocení každý. Díky antibakteriálním účinkům chrání chrup před vznikem zubního kazu, zabraňuje usazování zubního plaku a současně má lehké adstringentní účinky, čímž spolehlivě předchází zvýšené citlivosti i krvácivosti dásní. Účinné látky obsažené v lístcích spolehlivě eliminují výskyt bakterií v ústech a brání tak zápachu z úst a osvěžují dech na dlouhou dobu.

Silné antibiotikum

Neem je přírodní antibiotikum, ale bez nežádoucích účinků. Dle posledních studií podporuje imunitní systém, zejména buněčnou imunitu. Indikuje se zejména u horečky, bolestí v krku, nachlazení, chřipky, angíny. Jeho účinek spolehlivě funguje u bakteriálních i virových infekcí. V laboratorních pokusech neem působil spolehlivě například proti Escherichia coli, Staphylococcus aureus, různým kmenům streptokoků, Mycobacterium smegmatis a Candida albicans.

Neem působí také proti různým plísním a parazitům. Dobře si poradí také s chronickými kvasinkovými nemocemi (zejména s plísní na nehtech a gynekologickými obtížemi). V případě zánětů a infekcí virových i bakteriálních (nachlazení, chřipky, angíny, záněty močových cest) lze užívat po několik dnů větší nárazovou dávku několika kapslí denně místo klasických antibiotik. Rostlina si ale poradí také se záněty zubů či střev.

Cukrovka

Studie také prokázaly, že neem blokuje účinek serotoninu, který brání vylučování inzulinu ze slinivky při zvýšeném krevním cukru. Reguluje metabolismus a používá se v kombinaci s jinými bylinami u cukrovky 2. typu (cukrovka u dospělých, většinou bez závislosti na inzulinu). Neem snižuje hladinu cukru v krvi a dávky inzulinu až o 50 %.

Kožní nemoci

Neem se spolehlivě osvědčil pro očišťující účinek u kožních onemocnění, a to zejména zánětlivého a infekčního typu. Známé je užití při akné, ekzémech, lupénce, lupech nebo alergické dermatitidě.

Protirakovinný účinek

Neem má také protirakovinný účinek. Snižuje enzym, který hraje důležitou roli v tvorbě rakovinných buněk, a naopak zvyšuje prospěšný enzym podílející se na odstraňování rakovinných buněk. Prokázal se též antioxidační účinek (např. se zvýšila hladina glutationu a glutation peroxidázy, působící proti rakovinným buňkám) a protirakovinný účinek v játrech. Neem ve studiích snižoval množení karcinogenních buněk a podporoval zánik těchto buněk (např. stimulací apoptózy). Též stimuloval určité buňky imunitního systému, které urychlovaly zánik rakovinných buněk. Zdraví prospěšná je také pryskyřice kadidlovníku, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod