Roup dětský dokáže potrápit. Vyskytuje se stále častěji

 Děti 
25. února 2020 07:56 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Roup dětský se nejlépe množí v dětském kolektivu Depositphotos
Některé nemoci, které byly již na ústupu a vyskytovaly se jen sporadicky, se bohužel v posledních letech vracejí. Patří mezi ně např. černý kašel, spalničky, ale na prvním místě jednoznačně roup dětský.

Roup dětský je parazitický hlíst z řádu Oxyurida. Parazituje pouze u člověka, a to v tlustém střevě. Člověk se nakazí ústy pozřením vajíček. Nejčastěji se vyskytuje u dětí, které se snadno nakazí ve školkách a školách. Stačí si zapomenout umýt ruce po toaletě a přenášení vajíček má tak volnou cestu.

Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce mohou být zdrojem opětné nákazy - autoinfekce. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu, komáry a mouchami. Časový interval od přijetí oplodněného vajíčka v potravě až po kladení vajíček dospělého červa je kolem jednoho měsíce.

Přenos roupu dětského

  • Přímým kontaktem osob hlavně v dětském kolektivu - z osoby na osobu, hlavně při dotýkání se oblečení nebo ložního prádla.
  • Přímým přenosem vajíček z perianální oblasti znečištěnými prsty do úst.
  • V prostředí, které je kontaminované vajíčky - závěsy, koberce.
  • Spolknutím vajíček se zvířeným prachem.

Příznaky při nákaze roupem dětským

  • zvracení
  • průjem
  • dráždění střevní sliznice
  • hubnutí
  • intenzivní svědění v okolí konečníku
  • bolest břicha

Jedna třetina infikovaných osob je zcela bez příznaků.

Roup dětský je červ bělavé, až bílé barvy, který žije v dolních částech tenkého střeva. Z tenkého střeva se oplozená samička stěhuje do tlustého střeva až do ústí análního otvoru. Stěhuje se hlavně v noci a klade vajíčka. Roup dětský se živí buňkami střeva a různými bakteriemi. Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka.

Jak se zbavit roupů?

Všichni tvorové mají právo na život… ale pokud možno někde jinde než v našem těle. Nejlepším prvním krokem je návštěva lékaře, který nám doporučí vhodný lék a jeho dávkování. Poradí také, jak se mají chránit lidé v našem okolí, kteří mohou být infikováni, i když se to ještě neprojevilo. Farmaceutické hubení roupů má vynikající účinnost, takže stojí za to překonat stud, který člověk možná cítí.

Kromě léků existují i jiné cesty, jak s roupy bojovat

Oblíbený je například česnek, kysané zelí nebo kysané mléčné výrobky. Kromě samotné léčby musíme přizpůsobit i styl života a důležitá je také změna stravy. K onemocnění dochází velice snadno a v organismu proti ní nevzniká žádná obrana. Proto je vhodné, aby léčba obsáhla i ostatní rodinné příslušníky. K nákaze dojde v případě, když se mikroskopická vajíčka dostanou do zažívacího traktu například při jídle po nedostatečné hygieně rukou.

Vajíčka jsou usazená nejen na prkénkách toalet, ale rovněž na umyvadlech i jiných místech. Obvykle se vyskytují v prachu a nebo jsou uchycena na hračkách. Přežívají pouze několik dní a nedostanou-li se během této doby opět do trávicího ústrojí, hynou.

Prevence a režimová opatření

  • Mytí rukou po každém použití toalety.
  • Měnit si spodní prádlo každý den.
  • Stříhat si nakrátko nehty.
  • Když už dítě roupy má, doporučuje se ranní sprchování (sníží se tak počet vajíček, které jsou v oblasti konečníku).
  • Praní spodního prádla při vyšší teplotě.
  • Často dezinfikovat toaletní prkénko. 

Dívkám hrozí komplikace

Vzhledem k velkému rozšíření a relativní neškodnosti nebývá  někdy přítomnost roupa dětského považována za onemocnění. Komplikace však nejsou vyloučeny.

U dívek a žen může dojít ke stěhování samiček roupů do genitálií. Střevní bakterie, které tyto samičky přenášejí na povrchu svého těla, se tak dostávají do prostředí, kam nepatří, a mohou způsobit vaginální záněty i záněty močových cest. V řadě případů byly také společně s tímto onemocněním odhaleny i jiné střevní parazitární infekce.

Léčba

Léčba je při průkazu roupa vždy nutná, léčí se jak ten, u něhož byl roup prokázán, tak je vždy vhodné přeléčení všech, kteří s nemocným  přijdou do kontaktu, což je prakticky celá rodina.

Na zničení roupů existují přípravky, které předepíše dětský lékař. Účinnost léku je vysoká a v případě opětovného výskytu roupů jde ve většině případů o řetěz reinfekcí. Je-li pacient i nadále v prostředí kontaminovaném vitálními vajíčky parazitů, může se bezprostředně po léčbě nakazit znovu. Aby se předešlo opakované infekci je léčbu případně možné po 2 a 4 týdnech zopakovat.

Onemocnění roupy je nepříjemné, ale v naprosté většině případů není nebezpečné. Na svědění konečníku pomáhá omývání či otírání vlhkým hadříkem. Jako podpůrná terapie se při léčbě doporučuje konzumace česneku, syrové mrkve a dýňových semínek. Nezapomínáme ani na častou výměnu spodního prádla a ručníků, pravidelné mytí rukou a stříhání nehtů.

Dalším pilířem je dobrý celkový stav organismu a správná strava. Dobrý imunitní systém si s některými napadeními dokáže poradit ještě před tím, než vypuknou. Navíc roupi milují a potřebují ke svému životu rafinovaný cukr, takže omezení sladkostí je velice vhodným krokem, stejně jako konzumace dostatku zeleniny a celkově vlákniny, která udrží naše střeva při dobrém zdraví. Jak zjistit, zda máte parazity, zjistíte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?