Mateřské mléko jako strava i lék. Jak moc je kojení důležité v životě matky a dítěte?

 Děti 
25. září 2018 10:32 / Ema Maxová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kojení vytváří i citové pouto na celý život  Depositphotos
Mateřské mléko je nepochybně nejlepší start do života, který maminka může dát svému dítěti. Poskytuje přirozenou ochranu před infekcemi a pomáhá zdravému vývoji miminka. Mateřské mléko má ideální složení živin a svým obsahem obranných látek chrání dítě před celou řadou infekcí.

Organismus matky se připravuje v průběhu celého těhotenství na přirozený děj – kojení. Doporučení odborníků je výlučné kojení do konce šestého měsíce a dále pokračovat do dvou let věku dítěte i déle s postupným přidáváním nemléčných příkrmů.

Mateřské mléko má ideální složení živin (bílkovin, cukrů a tuků), snižuje výskyt alergií a svým měnícím se složením se přizpůsobuje potřebám rostoucího novorozence. Mateřské mléko je strava i lék.

Než kojení začne

Maminka by se měla již v těhotenství zajímat o způsob výživy dítěte. Měla by získat základní znalosti o kojení a výživě. Kvalitní předporodní příprava je velmi dobrou formou vzdělávání obou rodičů. Výživa těhotné ženy je důležitá jak z hlediska zdraví matky, tak z hlediska fyziologického vývoje plodu.

V našich podmínkách se ženy živené normálním způsobem nemusejí obávat výraznějších nutričních problémů během těhotenství. Je také velmi vhodné, aby žena nevstupovala do těhotenství s vyčerpanými zásobami živin, což např. nastává při nevhodně sestavených a dodržovaných redukčních dietách nebo při dodržování diet, které z nejrůz­něj­ších důvodů zcela vylučují některé potravinové skupiny.

Pozor na hmotnost i stravu

Proto se doporučuje, aby alespoň v po­sled­ních 3 měsících před plánovaným těhotenstvím měla žena stabilní hmotnost a dobře vyváženou a pestrou stravu. Během vlastního těhotenství je třeba zabezpečit optimální příjem celkové energie, který se dá podstatnou měrou kontrolovat žádoucím vývojem váhového přírůstku během těhotenství.

Dále je třeba věnovat pozornost dostatečnému příjmu bílkovin a správnému výběru tuků, kyseliny listové, železa, jódu, vápníku a vita­minu D. Nedostatek těchto důležitých látek během těhotenství může mít závažný vliv na vývoj plodu a zdraví matky.

Rizikové chování je tabu

Samozřejmě by se matka měla vyvarovat tzv. „rizikovému chování“, jako je kouření, pití alkoholu, užívání drog, které mohou ovlivnit růst a vývoj plodu a také složení mateřského mléka. Jednou ze zajímavostí je složení mateřského mléka a jeho relativní stálost složení i za situace, kdy výživa matky není ideální.

První přiložení 

První přiložení novorozence k prsu probíhá ještě na porodním sále, ideálně do 30 minut po narození. Sací reflex dítěte je v této době velký a hormonální nastavení organismu matky je také největší. Zdravý novorozenec, který je přiložen na hrudník nebo břicho maminky, je v prvních hodinách aktivní a bdělý. V případě, že je mu dopřán čas pro nerušené uplatnění komplexu reflexů, najde sám spontánně prs s bradavkou a přisaje se.

V prvních dnech pije miminko malé množství mleziva, které je lehce stravitelné, kaloricky velmi bohaté, s vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a obranných látek. Přisátí dítěte k prsu maminky je okamžitou informací o jeho zdraví a správné adaptace po porodu. Mlezivo a následně mateřské mléko společně zabezpečují úspěšný přechod novorozence ze sterilního prostředí v děloze matky do zevního světa plného bakterií.

Zdraví start, pro zdravou budoucnost

Výhody pro miminko

  • Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné látky pro zdravý vývoj dítěte v prvních šesti měsících.
  • Mateřské mléko je lépe snášeno než náhrady mateřského mléka, snižuje riziko průjmu, bolení bříška a zvracení.
  • Kojené děti jsou lépe chráněny proti infekcím dýchacích a močových cest a zánětu středního ucha.
  • Další prokázané a nepřekonatelné výhody zahrnují lepší mozkový vývoj, nižší riziko alergie a v rodinách s dědičným rizikem cukrovky ochranu proti cukrovce.
  • Kojené děti mohou mít nižší krevní tlak, cholesterol a nižší riziko nadváhy v dospělosti.

Výhody pro maminku

  • Kojení může být velmi obohacující zkušenost pro maminku i miminko.
  • Kojení pomáhá mamince, aby se děloha po porodu rychleji vrátila do původního stavu a postava získala stejnou podobu jako před těhotenstvím.
  • Kojení chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníků a děložního hrdla a před zvýšenou lomivostí kostí v období menopauzy.
  • Mateřské mléko je vždy čerstvé, připravené vždy, kdy potřebujete, ve správné teplotě i uprostřed noci. Navíc je zdarma.

Co se děje při kojení?

Během těhotenství jsou prsy stále větší a těžší. Dvorec je tmavší a větší. Hormony, které se během těhotenství tvoří, stimulují vývoj mléčných žláz, mlékovodů a alveolů. Čím častěji matka kojí, tím rychleji se vytvoří mléko.

Dva hormony, které se tvoří během kojení

Prolaktin: působí na tvorbu mateřského mléka. Čím více dítě saje, tím více prolaktinu se vylučuje a tím více se tvoří mléka.
Oxytocin: má vliv na uvolňování mléka v průběhu kojení. Vyvolá kontrakci v malých buňkách, které uvolní mléko dítěti. Také napomáhá zpětnému zavinutí dělohy.

Díky hormonálním změnám, ke kterým dochází brzy po porodu, se začne mateřské mléko tvořit hned, jakmile miminko začne sát z prsu. Mléko se tvoří ve žlázových buňkách mléčné žlázy, které jsou uspořádány do malých útvarů (alveolů).

Pokaždé, kdy miminko saje z prsu, bude matka produkovat více hormonu prolaktinu. Vysoká hladina prolaktinu podporuje tvorbu mléka a vytvoří jeho zásobu. Oxytocin je produkován krátce po začátku kojení. To vyvolává „spouštěcí reflex”. Ten určuje, jak rychle mléko teče, tudíž, za jak dlouho bude dítě nakrmeno.

Jakmile jsou prsa maminky prázdná, díky prolaktinu se začne tvořit více mléka pro další krmení dítěte. Produkce mléka funguje na principu nabídky a poptávky. Čím větší poptávka (stimulace/kojení) je, tím více se bude tvořit mléka. Toto je možné využívat i případě, že z nějakého důvodu tvorba mléka poklesne. Stačí dítě znovu častěji přikládat k prsu a přibližně do 2 dnů se produkce mléka zvýší.

Přirozený instinkt dítěte je základem, podle kterého se musí řídit počet a délka jednotlivých kojení. Kojení by se mělo řídit dle dítěte, protože právě ono zná nejlépe své potřeby.

Náš tip: Při příležitosti Českého týdne kojení nabízí Philips Avent pro maminky od 17. do 30. 9. 2018 výjimečnou cenu na nákup pomůcek ke kojení Philips Avent. Slevy naleznete ve vybraných prodejnách. V Praze, v Plzni a v Hradci Králové doporučujeme prodejnu Babiez, která má i svůj eshop.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve