Vychutnejte si jídlo a jezte menší porce: Návod, jak se naučit jíst asijskými hůlkami
Kdo není zvyklý cestovat, možná se s hůlkami zatím nesetkal. Případně si říká, na co mu to bude, naučit se jíst nástrojem, který používají asijské země. Jenže stačí jedno pozvání do asijské restaurace nebo do sushi baru a budete si připadat jako kulturní křupan. Minimálně tak budete před ostatními vypadat. Co se na tuhle příležitost připravit předem?
Vychutnejte si jídlo
Pokud budete jíst hůlkami, budete se muset soustředit na každý pohyb, sledovat co a jak nabrat a dívat se do talíře nebo do misky. Díky tomu dáte jídlu svou plnou pozornost. S velkou pravděpodobností budete jíst pomaleji a jídlo si i více vychutnáte. Navíc po pár dnech zjistíte, že k nasycení vám bude stačit menší množství.
Postup, jak si osvojit držení
Dřevěné nebo bambusové hůlky si pořiďte v asijském bistru a začněte s tréninkem doma. Sami nebo s partnerem, případně celou rodinou, ať je větší zábava. Pokud už někdo z nich hůlkami jíst umí, tím lépe – může vám při lekcích poradit.
První hůlka se nehne, druhou se nabírá
Vezměte do rukou první hůlku a vložte ji mezi palec a prostředníček. Pamatujte, že tato hůlka se nesmí během jídla vůbec pohybovat. Měla by zůstat stále na svém místě, takže ji držte pevně, ale nikoliv křečovitě. Širší konec by měl být v ohybu dlaně, kde se spojuje palec s ukazováčkem, užší pak mezi kořenem palce a hranou ukazováčku. Podobně, jako byste drželi tužku.
Musí být v rovině a nekřížit se
Palcem a ukazováčkem vezměte do rukou druhou hůlku. Tu, kterou budete pohybovat a nabírat jídlo. Palec položte přes druhou hůlku, takže bude ležet na první. Poklepáním o stůl srovnejte konce hůlek do jedné roviny, jinak by se s nimi nedalo jíst. Hůlky se však ani nesmí křížit, to byste s nimi také nic nenabrali.
Začněte mekčími potravinami
Někdo raději drží hůlky blíž k širšímu konci, někdo k užšímu. Zkuste, co je vám bližší. Jakmile si hůlky srovnáte do ruky tak, aby vám to bylo pohodlné, můžete začít s tréninkem. Stále pamatujte, že pohybovat se může pouze vrchní hůlka. Jídlo nabírejte nejdříve pod úhlem 45 stupňů a zkuste měkčí věci, jako jsou sýry nebo zelenina. Jdou lépe než tvrdší potraviny. Nepropadejte panice, když to ze začátku nepůjde. Žádný učený z nebe nespadl.
Pozor na sílu, chce to cit
Postupně zjistíte, že čím dále hůlky držíte, tím jsou rovnoběžnější a snáze se s nimi jí. Takto se s nimi nabírá lépe i oblíbená asijská rýže. A ještě jedna věc: nevyvíjejte na hůlky silný tlak, jinak se okamžitě zkříží a jídlo vám vystřelí na opačný konec stolu. Chce to zkrátka trpělivost a cit. Jak využít čínskou polévku? Připravte si rychlé čínské nudle s kuřecím masem, psali jsme zde.
Několik zásad na závěr
Jíst tradiční asijské jídlo vidličkou a nožem je považováno za ostudu. A sushi? Pokud neumíte hůlkami, vezměte jej raději do ruky, radí šéfkuchaři. Mějte také na paměti, že jídlo se hůlkami nabírá, nikoliv napichuje. Je to neslušné. Vaše hůlky by se také nikdy neměly dotknout cizího talíře, dokonce byste s nimi neměli nabírat jídlo ze společné mísy. K tomu slouží servírovací hůlky. A už vůbec není vhodné s hůlkami ukazovat.