Připravte si likér či víno z brusinek a budete zdraví celou zimu

 Recepty 
21. září 2018 08:52 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brusinky jsou bez nadsázky elixírem zdraví Depositphotos
Říká se jí také červená borůvka, a co se týče zdravotních účinků, rozhodně bychom ji měli do svého jídelníčku vpustit. Řeč je o brusince. Ještě teď máme poslední možnost sbírat listy a bobule.

Dalo by se říci, že brusinka se vyskytuje téměř na celém světě. Rozšířena je však v chladnějších částech kontinentů. U nás ji najdeme nejčastěji v suchých borových lesích a na horských stráních. Tedy pokud si ji nezasadíme na vlastní zahrádce, abychom měli opravdu bohatou sklizeň.

Historický původ

Brusinky velmi dobře znali už staří Indiáni. Teprve až o stovky let později se o těchto zdravých bobulkách dozvěděli i Evropané. To už jim ale o brusinkách Indiáni vykládali hotové příběhy. Básnili o tom, jak jsou blahodárné na léčení ran způsobených jedovatými šípy. Evropané brusinky převzali a časem sami začali objevovat jejich blahodárné kouzlo.

Zároveň začali zjišťovat další a další léčivé účinky, jimiž tyto červené bobule disponují. Už v 17. století věděli, že brusinky tiší žaludeční potíže, léčí játra, nemoci krevního oběhu či nádorová onemocnění. Brusinka si dokonce umí poradit s opakujícími se opary – už ve chvíli kdy zjistíte, že se něco začíná dít, hned ji užijte. Ideálně ve formě bobulí. Ty umí vir zastavit dříve, než se naplno projeví.

Brusinky v kuchyni

Své místo si brusinky našly také v kuchyni. Zejména do kompotů či omáček. Námořníci pak pro vysoký obsah vitaminu C užívali brusinky jako prevenci kurdějí. Přesto brusinky nechávaly vědce dlouho chladnými. Teprve až před nějakými dvaceti lety se naplno pustili do jejich výzkumu. Zjistili, že obsahují například kyselinu elegikovou, která dokáže ničit bakterie způsobující urologické nemoci. Ostatně na tuto oblast jsou brusinky nejčastěji doporučovány. A opravdu fungují. Brusinky totiž obsahují látky, které pomáhají zbavit se zánětu. Proto se doporučují konzumovat při zánětu močových cest.

Skladování brusinek

Listy je nutné dokonale usušit a uchovávat v papírových nebo jutových pytlích. Čerstvé bobule je pak možné v chladničce v uzavíratelném obalu skladovat až tři měsíce – předem je nutné je probrat a odstranit všechny měkké či jinak poškozené plody. Brusinky mražené či sušené je možné skladovat minimálně jeden rok.

Ochutnejte jedinečný brusinkový likér

Potřebovat na něj budeme:

  • 350 g čerstvých nebo zmrazených brusinek
  • 375 ml vodky
  • 350 g cukru
  • 180 ml vody
  • kůru z půlky citronu
  • kůru ze čtvrtky pomeranče
  • skořicovou kůru
  • hřebíček

V mixeru rozsekáme brusinky a vložíme do pětilitrové sklenice. Přidáme citronovou a pomerančovou kůru, skořici a hřebíček. Promícháme a dolijeme vodku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odměříme 375 ml toho sirupu a necháme vychladit. Přilijeme do sklenice a promícháme. Sklenici pak postavíme na měsíc na chladné místo. Během této doby alespoň jednou denně protřepeme nebo vařečkou promícháme. Nakonec přefiltrujeme přes plátno. Plníme do lahví a necháme minimálně další dva týdny uležet.

Dejte si lahodné víno z brusinek

Potřebovat na něj budeme:

  • 750 g brusinek
  • 250 g cukru
  • 2 g kyseliny citronové
  • živnou sůl pro kvasinky
  • vinné kvasinky
  • 500 ml vody

V trošce vlažné vody se lžící cukru necháme přes noc oživit vinné kvasinky. Brusinky rozmačkáme, spaříme odměřenou vodou, přidáme cukr, kyselinu citronovou a živnou sůl. Necháme na mírném ohni probublávat do změknutí bobulí. Směs dáme vychladnout, poté ji přelijeme do kvasné nádoby, přidáme živé kvasinky a necháme dva dny prokvášet. Nakvašený materiál přelijeme přes síto, ovocnou drť vylisujeme přes plátno. Vrátíme do kvasné nádoby s kvasnou zátkou a necháme vykvasit. Po vyčištění stočíme víno do lahví. Kal s kvasinkami můžeme použít jako násadu na nový zákvas.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47