Netradiční recept na džem bez cukru. Ten musíte určitě vyzkoušet

 Recepty 
19. září 2018 08:24 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fantazii se meze nekladou Depositphotos
Takzvané jamování bez cukru se stalo hitem posledních zavařovacích sezón. A stačilo, aby někdo ukázal, že to opravdu jde, a že cukr k přípravě džemu vůbec není nezbytný. Spustila se tak lavina zdravého zavařování, na jehož konci je ta nejzdravější a nejchutnější dobrota na pečivo či do koláčů.

Recept na hruškový džem bez cukru, který vám dnes přinášíme, bude vyžadovat pouze čerstvé ovoce a trošku bylinek. Tak se do toho pusťme.

Pro přípravu džemu budete potřebovat:

  • 2 kg hrušek
  • 7 větviček tymiánu
  • 7 PL škrobu (ideálně arrowroot prášku, ale může být i kukuřičný)
  • 3 citróny

Postup přípravy:

Hrušky důkladně omyjte, zbavte slupky a rozmixujte doslova na kaši. Přidejte šťávu ze tří citronů a celé větvičky tymiánu; vše spolu dobře promíchejte, aby se co nejvíce spojily jednotlivé chutě. Teprve nyní přiveďte směs k varu.

Když začne džem vřít, přidejte škrob, předem rozmíchaný v troše vody. Důkladně míchejte asi tři minuty a poté džem nandejte do čistých zavařovacích sklenic. Jak zkombinovat ovoce, abyste byla krásná i zdravá. Znáte nejsilnější trojice? Více jsme psali před časem.

Celý postup je snadný a rychlý a uvaření džemu vám rozhodně nezabere půl dne. Bez přidání cukru si džem zachová přirozenou barvu i vůni a dokonce ani na chuti mu nepřítomnost cukru nic neubere - právě naopak, přidá.

Na co je nutné si dát pozor

Jelikož džem bez cukru není konzervovaný, uložte jej do ledničky a zkonzumujte co nejdříve. Příště už budete vědět kolik ovoce máte použít, abyste džemu nepřipravili zbytečně velké množství najednou. Stejným způsobem se nebojte experimentovat ani s jiným ovocem a dalšími bylinkami. Bylinky nepatří jen do salátů. O neobvyklém použití jsme psali zde. Budou vám vznikat jedinečné vůně a chutě a vy se na chvíli odchýlíte od jahodové či meruňkové klasiky s cukrem. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod