Odmítá vaše ratolest maso? Zkuste na to jít jinak

 Děti 
16. září 2018 14:01 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Důvodů, proč dítě nechce jíst maso, může být několik Internet
Fuj, maso! Také tuto větu najednou začalo vaše dítě říkat a začalo odmítat jíst jindy tolik oblíbené maso? Co teď s tím?

Podle odborníků by maso v dětském jídelníčku nemělo chybět. Roční dítě by mělo sníst až 40 gramů masa denně, tříleťák i dvojnásobné množství. Budoucímu školákovi náleží denní porce masa od 50 do 140 gramů. Co ale dělat, když dítě najednou začne odmítat jíst jakékoliv maso?

Tuhé či příliš tučné

Důvody, proč děti najednou nechtějí jít maso, mohou být různé. Obvykle jim ani tak nevadí jeho chuť, jako konzistence. Nejčastěji maso odmítají, protože jim připadá tuhé nebo suché, špatně se jim kouše a vadí jim masová vlákna. Stejně tak jim může vadit například to, že je maso příliš tučné či výrazně kořeněné. Proto se v první řadě snažte přijít na to, z jakého důvodu nemá maso rádo.

Maso = zvíře

Často se stává, že dítě, které předtím maso jedlo, najednou mezi 5. až 7. rokem jej odmítá. Jde totiž o to, že v tomto věku začínají děti uvažovat v souvislostech. Živé zvířátko si totiž spojí s masem, které mu dáte na talíři, a problém je na světě. Zejména nadprůměrně inteligentní děti jsou velmi empatické. V tomto případě ho nenuťte maso jíst. Zkuste s ním promluvit jako s dospělým a vysvětlit mu, že maso je důležité kvůli železu a vitaminům. A pokud ho stále nebude jíst, pak sáhněte po náhražkách.  

Dá se nahradit

Bílkoviny obsažené v mase můžete nahradit třeba vejci, rybami či mléčnými výrobky. Hodně železa obsahují luštěniny (fazole, mungo, červená loupaná čočka), ovoce či zelenina (kiwi, rybíz, paprika, květák, kedlubna, fenykl, zelí). Odmítá vám dítě jíst i zeleninu? O tomto tématu jsme psali zde. Kvalitním zdrojem bílkovin jsou mléčné a zakysané výrobky. Abyste zlepšili vstřebávání tohoto vitaminu, doplňujte dětem vitamin C. Čas od času jim zkuste nabídnout voňavý vepřový řízeček, masový vývar se zeleninou, domácí hamburger nebo sekanou.

Uzeniny nejsou vhodné

Rozhodně se nesnažte absenci čerstvého masa nahrazovat nezdravými uzeninami, konzervami, salámy či párky. Ačkoli dětem chutnají, jsou pro ně zcela nevhodné, a to především kvůli vysokému obsahu soli.

Rybí maso

Děti potřebují pro správný vývoj mozku a centrální nervové soustavy omega 3 mastné kyseliny. Ty se nacházejí především v rybách (mořských i sladkovodních). Pokud i ty odmítá dítě jíst, pak je zkuste nahradit ořechy, semínky, lněným olejem, sojovými boby, sojovým a řepkovým olejem nebo pšeničnými klíčky. Koupit se dá i rybí tuk, který mívá různé příchutě, například vanilkovou nebo citronovou.

Pozor na finty

Někteří odborníci radí, zkoušet maso „zaobalit“ do něčeho jiného. Jenomže u starších dětí se vám to může i vymstít. Pokud si toho všimnou, pak se může stát, že budou odmítat celé jídlo. Bude se navíc chovat nedůvěřivě ke každému dalšímu jídlu, které mu podáte. Starší děti mohou tuto „nevinou“ lež vnímat jako pěknou podpásovku. Mohou vám přestat důvěřovat i v jiných věcech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve