Na dítě, které nechce jíst ovoce a zeleninu, vyzrajete snadno

 Děti 
19. prosince 2017 09:30 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Drtivé většině dětí chybí v jídelníčku ovoce a zelenina Internet
Nechce váš malý drobeček jíst ovoce či zeleninu? Ať děláte, co děláte, neochutná ani kousek a jen odmítavě říká fuj? Zkuste těchto pár fíglů, kterými byste toho nejedlíka mohli přinutit, aby do sebe dostal pár vitaminů.

Poslední průzkumy jsou alarmující. Podle nich až 80 % dětské populace jí málo zeleniny.

Nejenom dětem, ale i dospělým nejčastěji chybí vitamin C, vitaminy ze skupiny B a D a občas také vitamin A a E. U dětí tak může vzniknout hypovitaminóza, která se projevuje únavou, svalovou bolestí, poruchami spánku, nechutenstvím, průjmy a změnou stavu kůže.

Děti od jednoho roku do dvou let by měly denně sníst sto gramů zeleniny či ovoce, rozdělené do dvou až třech dávek.

Buďte trpěliví

To, že dítě neustále odmítá jíst čerstvou zeleninu či ovoce, neznamená, že tomu tak bude celý život. Během něj se totiž naše chutě mění. Nicméně rodiče by své úsilí neměli vzdávat a zeleninu trpělivě nabízet. Dítě potřebuje novou potravinu okusit i vícekrát.

Vařte společně

Zájem dítěte o zeleninu stoupne, když vám bude pomáhat při nákupu a kuchyňské přípravě. Nechávejte běžně na kuchyňské lince ovoce i zeleninu, aby je mohlo mít dítě kdykoliv po ruce. Dělejte dítěti ovocné smoothies, které nechávejte v ledničce na místě, které je pro děti nejdosažitelnější. Vyzkoušet můžete třeba i nápoj na posílení imunity, o kterém jsme psali zde. Použít můžete i džusy, ale kupujte jenom ty kvalitní, bez přidaného cukru. A i ty řeďte vodou.

Hrajte si

Zkuste dítěti ovocnou svačinku naaranžovat do nějakého zajímavého tvaru. Udělat třeba banánové špízy nebo palmy. Vezměte si na pomoc také vykrajovátka na cukroví a na talíř dítěti naložte paprikové domečky, okurkové sněhuláky nebo jablečná srdíčka.

Maskujte

Zeleninu můžete klidně nastrouhat do jídel, ve kterých by to dítě nečekalo. Dejte do masových karbanátků nebo těstovin třeba trochu petržele nebo mrkve. Pokud má dítě rádo pizzu, přidejte mu tam třeba kousek papriky a místo kečupu použijte drcená rajčata jako základ.

Zeleninu můžete zabalit i do omelety, namixujte salát, uvařte zeleninovou polévku. Miluje vaše dítě hranolky? Tak mu je udělejte, ale z celeru nebo petržele. Stačí je jen lehce zakápnout olivovým olejem a upéct v troubě. Rozhodně je nesmažte! A místo kečupu nebo majonézy udělejte zeleninový dip.

Nedávejte nic jiného

Syrovou zeleninu i ovoce je dobré nabídnout před jídlem, kdy je dítě hladové. Pokud svačinku odmítne, nic jiného mu do oběda nedávejte a pak mu část zeleniny zase dejte k obědu. A nebojte se. Dítě určitě hlady neumře.  

Podmiňujte

Jestli má vaše dítě chuť na čokoládu nebo jinou sladkost, dejte mu podmínku, že ji dostane, pokud sní kousek ovoce či zeleniny. Dost možná, že samo zjistí, že banán nebo hrozen chutná skvěle a nakonec si třeba na čokoládu ani nevzpomene.

Doplňky stravy

Samozřejmě, že pokud dítě stále odmítá přírodní vitaminy z ovoce či zeleniny, můžete sáhnout po doplňcích stravy. V tomto případě ale striktně dodržujte předepsané dávkování, aby nedošlo k hypervitaminóze. Přebytek vitaminu C si tělo snadno vyloučí, ale pozor na vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou D, E a K.

Předávkování vitaminem D způsobuje odvápnění kostí, E způsobuje žaludeční obtíže a průjmy. Vitamin A se ukládá v játrech a způsobuje až otravu. Vitamin C můžete doplnit i přírodními produkty, například acerola a rakytník či řasy, jako je třeba spirulina, která na sebe dokáže vázat právě vitamin C, ale i B a také minerály selen, jód, hořčík, zinek a železo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008