Patří mobil a tablet mezi vhodné dárky? Kdy je správný čas je dětem pořídit

 Děti 
06. prosince 2017 11:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat vhodný dárek pod stromeček není jednoduché Shutterstock
Přeje si vaše dítě pod stromeček mobilní telefon, tablet nebo notebook? Tak to nejspíš váháte, zda už je na tento typ elektroniky zralé a zda neuděláte chybu, pokud mu takový dárek dopřejete. Neexistuje univerzální odpověď, a proto se podívejte na následující tipy, které vám při rozhodování pomohou.

Stále častěji vídáme děti, které běhají po ulicích s mobilem v ruce, aniž by uměly pořádně českou gramatiku. Průměrný věk uživatelů mobilů obecně klesá, a tak není výjimkou, že si i batole umí pustit video, nebo projet galerii fotek.

Kdy je ten pravý čas?

Především je potřeba si uvědomit, že každé dítě je jiné. Je tedy důležité vzít v potaz vyzrálost dítěte. Pro některé děti je ta správná chvíle v osmi letech, pro jiné klidně až ve dvanácti. Jako velký problém vnímají psychologové především to, že není výjimkou, že prvňáčci již mají svůj mobilní telefon a ostatní jej logicky chtějí také.

Když se začne osamostatňovat

Mobilní telefon by dítě nemělo dostat dříve, než se začne osamostatňovat. Dříve pro to není nejmenší důvod. Jakmile začne dítě chodit domů ze školy bez doprovodu, nebo samo navštěvuje kroužky či chodí s kamarády ven, není už na škodu mobil pořídit především z důvodu bezpečnosti dítěte.

Předškolní děti mobil nepotřebují

Podle doporučení americké pediatrické akademie by dítě, které ještě nechodí do školy, nemělo používat mobilní telefon častěji, než dvě hodiny denně. Rodiče sice často mobil svým dětem půjčují, aby je zabavili, ovšem zejména dětem do dvou let může toto jednání i uškodit. Tipy na vhodné dárky pro nejmenší děti najdete v našem článku.

Časté hraní s dotykovým telefonem může vést až k poškození správné funkčnosti prstů. Dítě totiž používá při manipulaci s telefonem jen některé z nich, čímž dochází k nedostatečnému budování svalové hmoty.

O tom, že dítě nechápe hodnotu mobilního telefonu ani nemluvě. Nedělá mu problém umýt mobil jarem pod tekoucí vodou, protože mu na něj ukápl jougrt, nebo ho zkusit opravit šrobovákem. I přesto se najdou rodiče, kteří dvouletému dítěti pořídí mobil na hraní.

Stanovte pravidla

Jakmile se rozhodnete, že je vaše dítě již dostatečně zralé, mobilní telefon mu kupte. Tím by to ale nemělo končit. Rozhodující je také stanovit pravidla jeho užívání. Mobilní telefon pak může dítě naučit samostatnosti, zodpovědnosti a hospodaření s penězi.

Domluvte se s dítětem hlavně na:

  • času, který denně stráví na mobilu
  • výši účtu
  • limitu dat
  • jeho chování na sociálních sítích
  • nastavte mu zámek na nevhodné stránky
  • poraďte mu s výběrem vhodných aplikací
  • vysvětlete mu, jak funguje kupování aplikací

Počítač, notebook nebo tablet?

Největší nebezpečí vidí odborníci v tom, že děti, které by se měly učit komunikovat se svými vrstevníky a vytvářet si tak sociální vazby, se to kvůli virtuálnímu světu nenaučí. Počítač, notebook či tablet skvěle poslouží starším dětem jako školní pomůcka, na které se mohou lecčemu přiučit, ale také je důležité hlídat, aby bylo dítě schopné žít i mimo sociální sítě a internet. Odreagování je jedna věc, ale musí platit určitá pravidla.

Máte doma ještě batole a bojíte se chvíle, kdy o tomto budete muset začít přemýšlet? Aby se z vašeho dítěte nestal „závislák“, je důležité jít mu příkladem. Děti opakují vše, co kolem sebe vidí. Pokud i vy nedáte mobilní telefon z ruky a na klíně máte v jednom kuse notebook, je pravděpodobné, že vaše dítě na tom nebude jinak. Snažte se tedy zapracovat především sami na sobě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve