Dejte si záležet na výběru aktovky

 Děti 
01. září 2017 19:13 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
S nástupem dětí do školy, tedy zejména do prvních tříd, vyvstává před rodiče důležitá otázka výběru školní aktovky. Shutterstock
Školní batohy nebo aktovky by se měly malým školákům nejen líbit a pár roků vydržet, ale měly by splňovat některé parametry, stejně jako další školní potřeby.

Máte doma školáka a řešíte, jak by měla vypadat jeho školní taška a podle jakých kritérií ji vybrat? Vaše děti v tom mají jasno. Vedou výrazné barvy, motivy s postavami oblíbených hrdinů a na ostatním už tolik nezáleží. Výběr vhodné tašky do školy byste ale neměli podceňovat, protože vaše dítě ji bude nosit 5 dní v týdnu. Kromě velikosti, ceny a designu je důležité hledět i na další parametry.

Dostatek prostoru

Vybírejte aktovky, které mají dostatečný prostor pro všechny školní potřeby, které bude Váš školáček potřebovat. Především jsou velmi praktické vnitřní komory, rozdělené látkovou přepážkou pro přehledné uspořádání boxů a knížek. V přední části komory je kapsička pro uložení drobností - peněženky, pravítka apod. Přední kapsa je pak určena pro svačinový box nebo penál. 

Anatomicky tvarovaná záda

Důležitým měřítkem je to, zda má školní aktovka anatomicky tvarovanou zadní část, včetně lehké anatomicky tvarované plastové či hliníkové výztuhy, pro podporu páteře dětí a zároveň, zda je tato zádová část školní aktovky dostatečně polstrovaná. Jedině to zaručí, že bude na zádech školáka dobře sedět a nebude poškozovat dětskou páteř. S tím souvisí i vyztužené a nastavitelné ramenní popruhy. Bezpečnější jsou ty s protiskluzovou úpravou, které se nedotýkají krku dítěte a tím nedochází k oděru kůže. Výhodou je jistě elastický hrudní pásek, který zabrání sklouzávání ramenních popruhů z ramen dítěte a zároveň efektivně fixuje batoh na zádech dítěte a minimalizuje pohyb středu batohu mimo osu páteře, např. při běhu dítěte.

Hmotnost nenaplněných školních aktovek (batohů), by dle ČSN 79 6506, měla být:
pro první stupeň – maximálně 1200 g
pro druhý stupeň – maximálně 1400 g

Reflexní bezpečnostní prvky

Aktuálním tématem je rovněž bezpečnost dítěte a s tím spojené reflexní prvky na batozích. Na všech stranách aktovek by měli být umístěny reflexní pásky nebo drobné reflexní prvky, které zaručí lepší viditelnost a bezpečnost dítěte ve tmě. 

Pevné dno

Aby vašemu školáčkovi aktovka co nejdéle vydržela, doporučujeme přihlédnout k vybavení aktovky - pevnému dnu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47