Jsou mu tři a stále nemluví? Důvodem může být hluchota

 Děti 
25. října 2017 15:05 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Jakmile dítě nezačne mluvit ani po třetích narozeninách, může se jednat o problém s vývojem řeči. Shutterstock
Sousedův Honzík nezavře pusu od roka a půl a z vašeho dítěte zatím nevypadlo kloudné slovo? Neházejte hned flintu do žita, může se to v mžiku změnit. Každé dítě má jiné tempo a o problémech s mluvením hovoříme až pokud ve třech letech opravdu nevydá ani hlásku.

Vyloučit hluchotu

Zpočátku je velmi náročné zjistit, zda dítě vůbec slyší – což může mít vliv právě na rozvoj řeči. Koncem druhého měsíce sice začne napodobovat jednoduché zvuky, které ovšem souvisí především se sáním mateřského mléka. Že dítě slyší, poznáte až ve chvíli, kdy začne reflexně napodobovat zvuky, které slyší z vlastních úst.

Co na to doktor?

Zhruba v 18. měsíci věku dítěte udělá pediatr preventivní prohlídku. Pokud dítě dobře slyší a vše ostatní je v pořádku, nemusíte se znepokojovat tím, že zatím nemluví. Trvá-li však tento stav i po třetím roce, měl by dítě vidět logoped, foniatr a neurolog. Ti postupně vyloučí prodělání dětské mozkové obrny, vývojové vady a další okolnosti, které by mohly zasahovat do vývoje řeči.

Vliv na slovní zásobu

Mezi prvním a druhým rokem života se výrazně rozšiřuje slovní zásoba názvů osob, zvířat a činností. Kolem třetího roku má již dítě vytvořeno základní slovník. Na rozvoj slovní zásoby má ale obrovský vliv i schopnost samostatně chodit a manipulovat s předměty. Pokud vaše dítě bylo z jakýchkoliv důvodů o tuto schopnost ochuzeno, nebo se jí naučilo opožděně, i vývoj řeči se s největší pravděpodobností posune.

Nástup do školky lecos změní

Možná, že vaše dítě jen komunikovat nechce. Všemu, co říkáte rozumí a umí projevit svou vůli, zda to či ono chce nebo nechce. Vy mu rozumíte, tak co by se snažilo? Nástup do školky velmi často tuto situaci mění. Dítě se musí začít dorozumívat, pokud chce dosáhnout svého cíle. Motivací mu jsou i ostatní děti.

Možná děláte chybu vy

Častou chybou, kterou dělá nemalé množství rodičů, je nátlak. Jakékoliv nucení situaci nejenže nezlepšuje, ale dokonce zhoršuje. Další chybou je porovnávání s ostatními dětmi. Opakovat dítěti, že všichni ostatní už mluví a jen ono ne a nedejbože vyhrožování ve stylu: „Když nezačneš mluvit, nemůžu tě mít ráda“, je naprostou pohromou. Dítě se kousne a mluvit nezačne.

Naopak ale i nepodněcování dítěte k mluvení je chybou. Jednoduše ukazujte dítěti předměty, pojmenovávejte je a jakýkoliv jeho pokus o opakování chvalte. Netlačte ale na pilu.

Jak dítě správně motivovat

  • pravidelně mu pojmenovávejte věci v jeho okolí
  • každý jeho pokus pochvalte
  • snažte se chápat, co chce říct
  • reagujte na každé slovo dítěte
  • podporujte vzájemnou komunikaci
  • zpívejte mu

Je prokázáno, že živý zpěv rodičů rozvíjí slovní zásobu a celkový vztah k řeči. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si o něm více v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008