Jak dětem nelhat o Ježíškovi a zároveň je nepřipravit o dětství

 Děti 
02. prosince 2017 13:45 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na pravdu o Ježíškovi není u všech dětí vhodná doba ve stejný čas Shutterstock
Ježíšek je jednoznačně symbolem českých Vánoc. Jak ale dětem odpovídat na nepříjemnou otázku o tom, jak to vlastně s Ježíškem je, jak vypadá a jestli existuje, abyste jim neublížili a nepřipravili je o kouzlo Vánoc?

Ježíšek už po staletí nosí dárky všem českým dětem minimálně předškolního věku. I když se Santa Claus už mnoho let snaží Ježíškovu práci převzít i u nás, řada domácností ho nepustí přes svůj práh a stále je věrná českým tradicím. Co ale dětem říci, když začnou váhat, zda je celá ta pohádka pravdivá?

Jen je nechte, ať si věří

Předškolním dětem klidně bulíky na nos věšet můžete. Děti věří na pohádky, mají bujnou fantazii a s nadpřirozeným Ježíškem si atmosféru Vánoc užijí mnohem více. Je v nich díky maličkému Ježíškovi, který si vždy přes noc odnese dopis s přáním pod stromeček a který pokaždé náhodou zmizí, když vejdete do pokoje k dárkům, obrovská síla, kterou dítě velmi intenzivně vnímá a emočně prožívá.

Větším dětem už nelžete

Když vaše děti váhají, nemusíte jim vyloženě říct, jak to doopravdy je. Stačí, když jim přestanete lhát o tom, že Ježíšek je nadpřirozená bytost, která obstará dárky všem dětem za jednu jedinou noc. Radši děti pomalu formujte a na otázky typu: "A maminko, ty jsi někdy toho Ježíška viděla. Kdo to je, jak vypadá?" odpovídejte jednoduše pravdu. Jen ji trochu zaobalte. Stačí říct: "Ano, viděla. Už několikrát. A až ho jednou taky uvidíš, budeš moc rád za to, kdo to je a jak vypadá".

Co když děti pravdu odhalí samy

„Mami, Lucinka říkala, že Ježíšek neexistuje!“ Jednoho dne ale přijde vaše dítě ze školy s tím, že ostatní děti si špitají, že viděly své rodiče u stromečku, že našly ve skříni dárky, nebo že si všimly tatínka, jak objednává na internetu něco, co posléze našly pod stromečkem. V druhém případě jsou to vaše děti, které pravdu samy odhalily.

V tom případě už nezbývá nic jiného než jít s pravdou ven. Přiznat, že je to tak, jak si myslí, ale že to má pro ně jistou výhodu, protože od teď se mohou na dárcích domlouvat přímo s vámi. Vysvětlete jim, že vlastně vy jste po celou tu dobu byli Ježíšek, který se rok co rok staral o to, aby Štědrý den byl takový, jaký byl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod