Domácí kojeneckou výživu připravíte snadno a rychle

 Děti 
02. srpna 2020 07:23 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí dětská výživa je zdravější než ta kupovaná Depositphotos
Nemusíte být šéfkuchařem, abyste mohli začít vyrábět vlastní dětskou stravu. Přestože v oblasti dětské výživy je opravdu velký výběr, domácí kojenecká výživa má řadu výhod, včetně té, že víte, čím krmíte své dítě.

Díky použití vlastních přísad je domácí kojenecká výživa bez konzervačních látek, méně technologicky zpracována než průmyslové výživy a hlavně plná čerstvých výživných přísad. "Tradiční kojenecká výživa je tepelně pasterizovaná, což zabíjí mnoho živin a vede k nevýrazné chuti. Složka chuti domácí kojenecké výživy je samozřejmě mnohem lepší než v obchodě a úspora nákladů je také velkou výhodou,“ říká Stephanie Middleberg, odbornice přes dětskou výživu.

Obecně platí, že potraviny z první fáze života dítěte sestávají z pyré a jsou ideální pro děti ve věku 4-6 měsíců. Potraviny ve druhé fázi jsou určeny pro kojence ve věku 6-9 měsíců a jsou vyrobeny z více surovin. Jídlo ve třetí je pro kojence od 9–12 měsíců a mají mnoho různých textur a nových chutí. Takže vyzkoušejte s námi některé z receptur.

Pyré z jablek, čočky a quinoy pro půlroční děti

V malém hrnci s napařovacím sítem přiveďte k varu vodu a vložte dvě oloupaná a nakrájená jablka. Zpařte je asi po dobu 5-10 minut. Pak je vložte do mixéru, přidejte podle chuti trochu zázvoru a přidejte mléko nebo vodu, uvařenou čočku a quinou a vše rozmixujte dohladka. Vznikne pyré, které vám vydrží v ledničce až tři dny a v mrazáku až šest měsíců.

Mrkvové pyré pro nejmenší

Tento velmi zdravý recept je opravdu velmi jednoduchý. Vložte mrkve do napařovacího síta a vařte asi 20 minut. Pak ji nechte mírně vychladnout po dobu 5-10 minut, potom vložte mrkev do mixéru a rozmixujte. Podle potřeby přidejte opět mléko nebo vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.

Polévka z batát a pórku pro roční děti

I tuto skvělou polévku pro větší děti uvaříte doma snadno. A protože jde o recept pro zhruba roční dítka, můžete už polévku mírně osolit i opepřit.

Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a pórek a vařte za občasného míchání, dokud nezměknou, asi 7 minut. Přidejte česnek a povařte ho asi 30 vteřin. Přidejte zeleninový vývar, batáty, zázvor, muškátový oříšek, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou batáty měkké. Zabere to zhruba 10 minut. Pak vše vlijte do mixéru, přidejte kokosové mléko a umixujte. Uchovávejte porce v chladničce po dobu až 3 dnů, nebo v mrazničce po dobu až 6 měsíců. Dále čtěte: Tipy na zdravé a přitom výborné letní mlsání pro vaše děti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47