Nevyhazujte semínka z melounu, mají skvělé zdravotní účinky

 Zdraví 
30. července 2020 09:02 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Melounová semínka obsahují velké množství vitaminů skupiny B  Jumpstory
V horkých letních teplotách přijde šťavnatý melou vhod. Dokáže totiž skvěle osvěžit. Někteří však nemají rádi jeho pecky a raději je vyplivnou. Pokud patříte mezi ně, děláte velkou chybu. Pecky z vodního melounu totiž prospívají zdraví.

Meloun vodní k létu neodmyslitelně patří. Málokdo mu odolá. Vašemu zdraví prospěje nejen samotný meloun, ale i jeho pecky. Obsahují draslík, sodík, měď, železo, hořčík či vitaminy skupiny B. Navíc nemají téměř žádné kalorie. Byla by škoda je vyhazovat.

Vyčerpání

Cítíte se často unavení? Nedostatek energie negativně ovlivňuje každodenní život. Pravidelná konzumace melounových semínek únavu zmírní. Obsahují totiž vitaminy skupiny B, které mají vliv na dobrou funkci metabolismu. Podporují správnou činnost nervové soustavy a zatočí s únavou. Navíc jsou bohatá na železo, které napomáhá přeměňovat kalorie v energii.

Regulace krevního tlaku

Melounová semínka obsahují arginin. Jde o potřebnou aminokyselinu, která pomůže regulovat krevní tlak a udržovat ho v normě. Obnovuje také pružnost cév. Kromě toho jsou melounová semínka bohatá na hořčík. Nízká hladina magnesia ovlivní zvýšení krevního tlaku. Pokud ho budete mít dostatek, krevní tlak bude více pod kontrolou.

Správná funkce trávení

Melounová semínka mají pozitivní vliv na trávicí soustavu. Obsahují velké množství vlákniny, která napomáhá ke správné funkci střev. Pokud vás trápí střevní potíže, nadrťte semínka z melounu, aby pouze trávicím traktem neprošla, ale měla na něj větší účinek. Následně je zalijte vodou a přiveďte k varu. Nakonec je i s vodou po vychladnutí vypijte.

Lepší paměť

Častá konzumace melounových semínek má pozitivní vliv na funkci mozku. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která zlepšuje mozkovou činnost. V semínkách najdete i antioxidanty, které ochraňují mozkové buňky. Melounová semínka jsou bohatá na zdravé mastné kyseliny, které podporují funkci neurotransmiterů, a tím se posílí paměť.

Zdravé svalstvo

Melounová semínka jsou bohatá na L-citrulin, který regeneruje tkáň a podporuje udržení svalové hmoty. Navíc zlepšuje výkonost svalů a pomáhá bojovat proti bolesti. Semínka navíc obsahují i hořčík, který zabraňuje svalovým křečím.

Silné vlasy

Melounová semínka prospějí i vlasům. Obsahují bílkoviny, které vlasy posílí. Navíc jsou bohaté na železo, které podpoří zdravý růst vlasů. Pokud máte slabé a lámavé vlasy, nadrťte si melounová semínka, zalijte je vodou a vypijte. Dále čtěte: Připravte si doma z různých ingrediencí letní sangrii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve