Výskyt Alzheimerovy choroby prudce stoupá. Rozpoznejte včas její příznaky

 Zdraví 
26. července 2020 08:13 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Lidé trpící Alzheimerovou chorobou často zapomínají  Depositphotos
Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění, během kterého se zhoršuje myšlení, paměť a orientace. Postihuje především seniory, kteří jsou kvůli ní často odkázání na pomoc druhých, ale postihuje i mladší jedince. Bohužel nejde vyléčit. Když ji zachytíte v začátcích, máte šanci její postup zpomalit. Jaké jsou její příznaky?

Narůstající počet jedinců, kteří trpí Alzheimerovou chorobou je alarmující. Onemocněním trpí okolo sto sedmdesáti tisíc Čechů, ale čísla neustále narůstají. Podle Světové zdravotnické organizace se může během následujících třiceti let počet jedinců s Alzheimerovou chorobou až ztrojnásobit.

Proto začněte procvičovat svoji paměť a žít zdravým životním stylem už v mladém věku. Není to sice záruka, že tím onemocněním předejdete, ale možná ho tím alespoň na chvíli oddálíte. Kromě toho můžete sledovat její příznaky, abyste ji rozpoznali včas.  

Vytrácení slov z paměti

Jednou za čas se může stát komukoliv, že zapomene určitý slovní výraz. Nejde o nic vážného. Když se vám to však děje v poslední době často, měli byste zbystřit. Výpadky paměti se budou postupně zhoršovat a mohou vám z úst časem vypadnout i celé věty. Problém se může vyvíjet do té fáze, že budete některé slovní výrazy nahrazovat úplně jinými a řeč nebude dávat smysl. Nepodceňujte ani menší zhoršení paměti a obraťte se na svého lékaře.

Úklid věcí na nesprávná místa

Většina lidí si v domě konkrétní věci ukládá vždy na stejná místa. Lidé trpící Alzheimerem mohou třeba uložit pečivo do police v koupelně nebo toaletní papír zanechají v lednici. Ve všem začínají mít chaos a postupně se přestanou orientovat ve svém bytě. Pokud jste objevili několik věcí na jiných místech, než skutečně měly být, a nechápete, jak se tam dostaly, zbystřete.

Znechucení nad celým životem

Každý člověk nejspíš někdy pocítil splín. Měl odpor ke svému zaměstnání, lidem ve svém okolí či domácím pracím. Většinou však najde znovu motivaci se k těmto činnostem vrátit. U jedinců s Alzheimerem je to jiné. Mohou začít být zcela pasivní bez chuti cokoliv dělat. Nutné je, aby je ostatní často zapojovali do nejrůznějších činností.

Změny chování

Člověk trpící Alzheimerem se začne chovat jinak. Přepadává ho často náladovost. Někdy na ostatní může začít křičet bez zjevného důvodu a po pěti minutách se třeba rozpláče. Postupem času jejich jednání nepoznáte. Mohou být zmatení či nadměrně bázliví.

Ztráta orientace v prostoru

Lidé, kteří onemocněli Alzheimerem, mohou jít nakoupit stejnou cestou, kterou chodí již několik let. V půli však najednou neví, kde jsou. Jednoduše se ztratí. Jde však již o pokročilejší fázi nemoci. Dále čtěte: Nepodceňujte časté zadýchávání a ochraňte svůj život.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod