Jak se v létě správně starat o pihy v obličeji

 Krása 
21. července 2020 09:47 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I pihatá pleť potřebuje speciální péči Pixabay
Pihy v obličeji ženám sluší. Ale pihy také vyžadují zvláštní pozornost, zejména během slunečních měsíců.

Pokud máte pihy v obličeji, vděčíte za to své DNA. Podle dermatologů jsou pihy genetické. A i když se pihy často objevují až s příchodem sluníčka, rozhodně nejde o žádné poškození pleti sluncem.

Pihy, které jsou složeny z melaninu, jsou ve skutečnosti vrstvou přirozené ochrany před slunečními paprsky, což vysvětluje, proč je mají spíše lidé se světlou pletí. Přesto je potřeba o pihy pečovat.

Zrzky jsou nejpihatější

Zrzky mají větší pravděpodobnost výskytu a vyvinutí pih, protože obvykle mají také světlejší pleť, která je náchylnější ke spálení slunečními paprsky. Ať už jste pihovatí nebo ne, je důležité udělat vše pro to, abyste chránili pokožku před sluncem. Například takový úpal je způsob, jakým vaše pokožka reaguje na poškození UV paprsky, vysvětlují dermatologové. A toto poškození může způsobit vrásky, tzv. sluneční skvrny a změny kožních buněk, které se později mohou rozvinout do rakoviny kůže.

Příručka péče o pihy

Pokud máte kůži náchylnou ke tvorbě pih, pravděpodobně jste si všimli, že tyto tečky se po vystavení slunečnímu záření stanou výraznějšími a početnějšími. Proto omezte svůj pobyt na slunci mezi desátou dopolední a čtvrtou odpolední. A pokud si během této doby zkrátka chcete užít sluníčka, nezapomeňte používat sluneční ochranu. To znamená především obličejové opalovací krémy a široké klobouky.

Výrobky, kterým je třeba se vyhnout

Pokud máte pihy, budete muset upravit také svoji rutinní péči o pleť. Podle dermatologů jsou produkty na bázi retinolu pro pihatou pleť nevhodné. Použití retinolu totiž zvyšuje citlivost pokožky na sluneční záření. Pokud se retinolu ve vaší denní péči o pleť nechcete vzdát, používejte takové krémy pouze na noc.

Pihy si kontrolujte

Každý, i ten s pihovatou DNA, by si měl pravidelně kontrolovat pokožku, zda se na ní neobjevují známky rakoviny kůže. Přirozeně pihovatí lidé ale už dobře vědí, že pihy se obvykle nemění, jen díky slunci v létě ztmavnou a v zimě zase vyblednou.

Pihy, od kterých může potenciálně hrozit nebezpečí, poznáte snadno. Nejsou ploché tak, že je na kůži vlastně vůbec necítíte, ale jsou vystouplé, takže je snadno nahmatáte rukou. Pokud nějaké takové pihy již máte, pozorně je sledujte. Jakmile se začnou  zvětšovat nebo měnit svůj tvar, neváhejte a navštivte lékaře. Dále čtěte: Jak se starat o pleť mezi ošetřeními botoxem.

Témata: pihy, pleť, péče, krása, slunce
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve